Saturday, May 25, 2024

Na lestvici Spainer po kateri so merili zadovoljstvo med pari, so ljudje starejši od 65 let dosegali v povprečju 120 točk, mlajši pari in pari srednjih let pa 114 točk.


»To je kar precejšnja razlika,« trdi Gilles Trudel, profesor psihologije na fakulteti v Quebecu, Montreal (UQAM), ki je pojasnil, da so z lestvico merili spolno zadovoljstvo, komunikacijo, kohezijo in splošno razumevanje para.

Dober rezultat parov tretjega življenjskega obdobja je mogoče pojasniti s tem, da so se pari s težavami v zakonu ločili že prej, anketa pa je zajela samo pare, ki so uspeli obdržati vezo, pravi Trudel.

Poudaril je, da si pari v pokoju posvečajo veliko več drobnih pozornosti, se pogosteje posvečajo en drugim, delijo aktivnosti in živijo drugi medeni mesec.

V določenem številu primerov ima ponovno zbliževanje negativen učinek, saj površje naplavi vse latentne probleme, ki se jih zaradi posvečanja profesionalnim aktivnostim in vzgoji otrok dolgo let ni reševalo.

V tem primeru se v primerjavi z mladimi pari dvakrat pogosteje srečujejo z depresijo in anksioznostjo.

Znanstveniki so odkrili nov, zaenkrat dokaj omejen pojav in sicer ločitve v tretjem življenjskem obdobju, ki se do sedaj niso dogajale.

V današnjem času se tako zgodi 5 do 6% ločitev parov starejših od 70 let, razlog pa je lahko celo zunajzakonska zveza.

Anketa je še pokazala, da spolno življenje v tretjem življenjskem obdobju ni prav noben tabu, čeprav obstaja negativen mit o spolnem življenju starejših ljudi. Mit izhaja predvsem iz dejstva, da si mladi težko predstavljajo dedka in babico v erotičnem položaju, pojasnjuje Trudel.

Z leti se seksualnost spreminja, še vedno pa je mogoč užitek s pomočjo zdravil, trdijo avtorji raziskave.

Znanstveniki iz UQAM objavljajo skupinsko terapijo štirih parov, ki temelji na delu izboljšanja medsebojne komunikacije. Nasveti so enostavni: komunikacija, ne skači drugemu v besedo, partnerju pusti izraziti svoje emocije. Jasnovidne misli o premišljevanju in komunikaciji partnerja pustimo ob strani in ga raje pozorno poslušajmo.

 

Sorodni članki: 


Kategorija:   Novice, Seksi novičke
Naslednji prispevek

Solni tempelj v Ljubljani

13 junija, 2012 0