Monday, July 15, 2024
23 aprila, 2019

LJUBOSUMJE MED SOROJENCI: KAKO IZBOLJŠATI ODNOSE?

By 0 1462 Views

Se pogosto sprašujete, če se med vašimi otroci krhajo odnosi? Se bojite, da bodo drug do drugega razvili nezdrave občutke, kar naj bi bilo posledica vaše vzgoje? Četudi se na vso moč trudite, lahko sorojenci postanejo ljubosumni drug na drugega. A to ne pomeni, da ste jih prikrajšali za svojo ljubezen. Kako torej takšne ljubosumne izpade preprečiti oziroma omejiti?


Starejšega otroka moramo sprva pripraviti na prihod novega družinskega člana.

Prihod dojenčka vpliva na prav vse družinske člane, saj povsem spremeni družinsko dinamiko in organiziranost. Četudi se naš prvorojenec novega dojenčka sprva veseli, se lahko stvari spremenijo, ko se ta rodi. Zato ga moramo nanj pripravljati že od vsega začetka – pustimo mu, da boža in ”posluša” dojenčka, ko je ta še v trebuhu, prav tako naj se pripravlja skupaj s starši. Naj pomaga pri pripravi in okrasitvi dojenčkove sobe, postelje in ostalega, saj tako ne bo imel občutka izločenosti, prav tako pa bo odnos do bratca/sestrice razvil že pred njegovim/njenim prihodom. Poskrbite, da bo vaš malček na novega dojenčka ponosen in zaščitniški.

Kako pravilno razdeliti starševsko ljubezen?

Zavedati se morate, da je vaš prvi otrok vajen biti edinec. Navadili ste ga, da vas ima zase, da samo on dobiva darila, pozornost in vašo ljubezen. Zato so spremembe zanj lahko izredno težke in boleče, velikokrat je na starše jezen, saj ne razume, zakaj sam ni bil dovolj. Ko dobite novega dojenčka v družino, ne pozabite, da se bo vaš otrok čutil zapostavljenega, saj boste vso svojo skrb namenjali novorojenčku. Poskrbite samo, da bo kljub temu deležen zadostne mere ljubezni.

Je takšno nagajanje potrebno vedno preprečiti? Kje je meja?

Ljubosumje ni nekaj, kar občutimo in na kar pozabimo že čez nekaj trenutkov. Ljubosumen otrok na čustva ne pozabi kar takoj, ko dobi pozornost, ki jo je iskal. Morate se zavedati, da je tak otrok žalosten, prestrašen in jezen. Zato mu v takšnih situacijah morate pomagati, tudi če ste za njegovo ljubosumje resnično krivi sami. Tak otrok bo trmast, posesiven in agresiven, velikokrat se bo pričel obnašati kot dojenček in prevzel bo dejanja od novorojenčka, ki jih je sam že prerasel. Ne kregajte ga brez predhodnega pogovora in čim prej prepoznajte, da gre le za klic na pomoč.

 

A. L.

Kategorija:   Obnašanje