Saturday, July 20, 2024
13 junija, 2012

London sprožil največjo kampanjo cepljenja otrok

By 0 602 Views

Programe cepljenja bo izvajala Zveza Gavi, ki združuje države v razvoju in države donatorke, med drugim tudi Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO). S sredstvi sklada naj bi do leta 2015 rešili pet milijonov otroških življenj, še pet milijonov v letih po tem, dokončno pa naj bi tudi zaustavili otroško paralizo.


V petih letih rešili 1,7 milijona otrok

V petih letih delovanja je sicer zveza s cepljenji rešila smrti več kot 1,7 milijona otrok. S sredstvi Mednarodnega sklada za cepljenje pa bodo lahko svoje delovanje skoraj podvojili, so sporočili iz sklada.

 

Med glavnimi donatorji Velika Britanija in Francija

Sklad bo posojila pridobil pri mednarodnih finančnih institucijah in zasebnih vlagateljih na osnovi dolgoročnih jamstev donatorjev. Velika Britanija se je že zavezala, da bo v sklad v 20 letih prispevala 2,05 milijarde evrov, med glavnimi donatorkami pa je tudi Francija. Sklad je podprlo še pet evropskih držav, pa tudi Brazilija in Južnoafriška republika. Sklad so podprli tudi papež Benedikt XVI. in glasbenika Bono in Bob Geldof, ki sta sodelovala pri projektu Naj bo revščina stvar preteklosti.

 

"Na milijone ljudi je lani sodelovalo v kampanji Naj bo revščina stvar preteklosti in sedaj jim lahko sporočimo, da izpolnjujemo svoje obljube, da bodo vaši upi postali resničnost in da bodo zahvaljujoč temu rešena življenja milijonov otrok," je ob predstavitvi sklada pred dnevi dejal britanski finančni minister Gordon Brown.

V svetu vsake tri sekunde umre otrok, mlajši od pet let. Vsako leto jih tako umre več kot deset milijonov, od tega četrtina zaradi bolezni, ki jih je mogoče preprečiti s cepljenjem.

Vir: Siol

Kategorija:   Novice, zdravje