Friday, June 14, 2024

Lubenica je super živilo, ki poleti telo oskrbi s številnimi hranljivimi in zdravimi sestavinami. Je prijetnega okusa in vsebuje sestavine, ki jih naše telo, še posebej v poletnem času, nujno potrebuje.


Za začetek, lubenica podobno kot buče spada med zelenjavo, čeprav jo kupujemo in uporabljamo kot sadje. Lubenica je enoletna plodovnica, kar je poglavitni razlog da jo umeščamo med zelenjavo.

Lubenica od vseh živil vsebuje največ vode (okoli 92%) zato je idealno poletno živilo, ki hidratira celoten organizem. Poleg tega lubenica pospeši delovanje ledvic in kot vsak naraven diuretik poskrbi za hitrejšo detoksikacijo telesa.

Tudi likopen je eden izmed glavnih sestavin lubenice. Vsebnost je dvakrat višja kot v paradižniku. Likopen je antioksidant, ki preprečuje staranje celic in pomeni odlično preventivo pred razvojem malignih in kardiovaskularnih obolenj. Lubenico je potrebno hraniti pri sobni temperaturi, v nasprotnem vsebnost likopena pade.

Poleg likopena vsebuje še L-citrulin, aminokislino, ki pospešuje odstranjevanje viška mlečne kisline iz mišic, kar predstavlja odličen obrok po težjem fizičnem naporu. L-citrulin krepi mišice, vpliva na cirkulacijo, znižuje krvni tlak in izboljša spolno funkcijo. 

Kategorija:   Domača lekarna, Novice
Naslednji prispevek

Grob seks

8 julija, 2014 0