Monday, February 6, 2023
Nekategorizirano
13 junija, 2012

Lubenice, vsebnost likopena in na kaj moramo paziti pri nakupu

By 0 211 Views
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Raziskovalci iz kmetijskega ministrstva v ZDA, so izvedli raziskavo o vsebnosti karatenoidov v lubenici, ki se nanaša na čas transporta med proizvajalcem in potrošnikom. 


Preučevali so tri vrste lubenic, ki so skladiščile pri različni temperaturi. Po štirinajstih dneh so v njenem mesu in kot zanimivost tudi v celotnem sadežu merili vsebnost karatenoidov .

Vzporedno hranjene lubenic, ki so se skladiščile pri temperaturi 21°C je pokazalo na odločno rast likopena nekje med 11 in 40%, beta karotena pa celo za 50 do 139%. 

V nasprotju s tem, se vsebnost omenjenih substanc, pri skladiščni temperaturi do 13% ni znatno spremenila. 

Zahvaljujoč tej raziskavi lahko torej zaključimo kakšne lubenice moramo kupovati: izberite lubenice, ki se od proizvajalca do potrošnika transportirajo ob sobnih temperaturah. Pri njih je odstotek antioksidantov najvišji.

Komentarji