Monday, March 20, 2023
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Kako deluje menstrualna skodelica?

Menstrualno skodelico prepognemo na polovico in jo vstavimo v nožnico, kjer ostaja umeščena s pomočjo vakuma in nožničnih mišic. Za razliko od tampona, ki ga potisnemo bolj v notranjost nožnice.                                  


Menstrualno skodelico povprečno praznimo 2- do 3-krat na dan. Po praznjenju skodelico izperemo z vodo ali obrišemo z dezinfekcijskim robčkom. V ta namen si lahko pomagamo tudi s plastenko navadne vode, s katero splaknemo skodelico kar nad straniščno školjko.

 • Se  uporablja ponoči pri športu oz. rekreaciji, tako v vodi kot na suhem.
 • Površina skodelice je povsem gladka, pecelj je raven, zato je čiščenje zelo enostavno.
 • Merilni črtici (7,5 in 15 ml) na zunanji strani skodelice omogočata nadzor moči menstruacije.
 • Lahko se jo sterilizira, tako da se jo v vodi prekuha 2–5 minut.
 • Ne ovira nožničnega naravnega procesa vlaženja in ne izsušuje nožnične sluznice.
 • Uporaba menstrualne skodelice ne povzroča vlaženja, nožnične kandidoze, cistitisa ali sindroma toksičnega šoka.

 

Menstrualna skodelica in varnost

 

Z ustrezno uporabo so menstrualne skodelice sanitetno varnejše za uporabo, kot  tamponi. Testirane so pri FDA (Food and Drug Administration) v USA in se uporabljajo že desetletja. Pri njeni uporabi še niso odkrili primera toksičnega šoka in ni nobenega drugega zdravstvenega rizika.

Silikon je pridobljen iz kremena, ki je poznan kot eden najbogatejših mineralov na zemlji. Zato ne draži sluznice in je uporaben tudi za občutljivo kožo, nagnjeno h gljivičnim obolenjem ekcemom ali alergijam.

Primerjava: Menstrulna skodelicahigienski vložki

 

 • Okoli nožnice ne povzroča toplih in vlažnih pogojev, ugodnih za razvoj bakterij,
 • Skodelico lahko nosimo tudi med rekreacijo, na primer med plavanjem, kolesarjenjem ali jahanjem.
 • Ne povzroča cistitisa s prenašanjem bakterije Esherichia coli.(pri uporabi navadnih vložkov se to večkrat zgodi, zato je Dr. Robert L. Dickinsonl.1945 v svojem poročilu, že predlagal, da se v ta namen menstrualno skodelico pomoči v blago kloridno raztopino kot zdravilo proti bakterijam.)

Primerjava: Menstrualna skodelicatamponi

 

 • ne izsuši oz. ne ovira nožnične naravne sposobnosti vlaženja, ker ne posega v naravni proces čiščenja odmrlih celic in bakterij nožnice z menstrualno krvjo
 • ne posega v naravno kislost nožnice, kot tamponi, ki so ponavadi beljeni
 • Je hipoalergična in ne vsebuje lateksa.
 • Lahko jo vstavimo kadarkoli v mesecu, tako se lahko lažje prakticira uporaba in vstavljanje skodelice.
 • Po uriniranju ne pušča mokre vrvice za seboj

Veliko lahko pripomoremo k boljšemu zdravju in k ekološki osveščenosti  tudi  z negovanjem intimnih predelov ob občutljivih dnevih mesečnega perila. Naj nam navade ne preprečijo nove ozaveščenosti in spoznavanju potreb svojega telesa.

 

Menstrualna skodelica in njena zgodovina

 

Menstrualne skodelice so bile znane že leta 1930 in so se tudi reklamirale nekako v istem času  kot tamponi. Takrat ni bilo »spodobno«, da se  ženske dotikajo predela nožnice. Proizvajalci tamponov so se temu izognili z dobavo distančnikov, ki se jih spomnimo še danes.  Tamponi so marketinško seveda bolj uspeli, saj so jih kupci potrebovali vsak mesec. Pri mestrualni skodelici pa niso pričakovali ponovne prodaje zadovoljnim strankam, razen njihovim prijateljicam in sorodnicam. V letu 1930 se je o tako intimnih zadevah  redko govorilo.

Menstrualne skodelice so zopet postale popularne leta 1980, ko so ženske že začele iskati cenejše in ekološko alternativne mensrtualne izdelke. Takrat so se uporabljale menstrualne skodelice iz lateksa, ki je znan alergen. Alergične reakcije niso bile redke, zato so jih kasneje začeli izdelovat iz medicinskega silikona. Medicinski silikon je varen, mehak in bolj atraktiven material, praktično nepogrešljiv v medicini in širše.

Na trgu sta dve velikosti skodelic:

Menstrualni model 1:
Manjši model je namenjen ženskam, ki še niso imele spolnih odnosov oziroma so mlajše od 30 let. Premer skodelice meri 41 x 47 mm, pecelj 25 mm. Prostornina skodelice je 25 ml.


Menstrualni model 2:

Večji model je namenjen ženskam, ki imajo močnejši menstruacijski tok oziroma so stare 30 let ali več. Premer skodelice meri 46 x 52 mm, pecelj 20 mm. Prostornina skodelice je 30 ml.

Ženske, ki uporabljajo menstrualne skodelice ali bombažne vložke, pogosto opažajo, da nimajo več problemov z izpuščaji, imajo manj bolečin med menstruacijo, se bolje počutijo, nekatere imajo tudi krajše menstruacije. Lunette skodelico lahko uporabljamo do deset let.

 

STE VEDELI?

 • Povprečna ženska v svojem življenju porabi približno 17.000 higienskih vložkov.
 • 75 % zamašenih odtokov je povzročenih zaradi odplakovanja sredstev menstrualne zaščite
 • uporaba klora pri proizvodnji vložkov in tamponov je vzrok tvorjenja dioksinov v telesu, kar je zelo nevarni strup za človekovo zdravje :  dioksin vpliva na pojav raka, hormonskih motenj, endometrioze, vpliva na neplodnost, razvojne motnje pri dojenčkih in otrocih, slabitev imunskega sistema,… dioksin se nalaga v telesu, že najmanjše količine pa so nevarne za zdravje.
 • ženski spolni organi so najbolj občutljivi del telesa na toksične substance, zato jih absorbirajo v telo hitreje kot kateri koli drug del telesa.
 • V Angliji vsako leto porabijo 4,3 milijarde menstrualnih pripomočkov za enkratno uporabo. V straniščnih školjkah vsak dan odplakne 2,5 milijonov tamponov, 1,4 milijona debelejših in 700.000 tanjših higienskih vložkov (podatek za leto 2006).

 

Zato dandanes vedno več zdravnikov in drugih strokovnjakov priporoča uporabo alternativ.


Zveza ekoloških gibanj Slovenije je izdelek podprla in priporočila širši javnosti.    

 

Sorodni članki:

Komentarji
Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

3 hitri nasveti za pridobitev energije

13 junija, 2012 0