Wednesday, June 19, 2024

Mačke so gostiteljice številnih parazitov kot je npr. Toxoplasma gondii, ki se prenaša tudi na ljudi.


Ameriški center za nadzor in preventivo bolezni (CDC) ocenjuje, da ta evkariontski parazit nosi približno 60 milijonov ljudi. Pri večini se nikoli ne razvijejo simptomi okužbe, pri ljudeh z oslabljenim imunskim sistemom in nosečnicah pa se lahko okužba razvije v bolezen toksoplazmozo.

Toksoplazmoza je v nosečnosti še posebej nevarna okužba, povzroča spontan splav, deformacije ploda in celo njegovo smrt.

Nedavno objavljena raziskava omenja morebitno povezavo med Toxoplasmo gondii in duševnimi boleznimi.

Znanstvenika E. Torrey iz Stanleyevega medicinskega raziskovalnega inštituta in Robert H. Yolken iz Stanleyevega nevrološkega laboratorija že tri desetletja preiskujeta možno povezavo med paraziti in boleznimi kot je npr. bipolarna motnja in shizofrenija.

V reviji Schizophrenia Research sta objavila članek v katerem opisujeta, ali skupno domovanje z mačko v otroštvu povečuje tveganje duševnih bolezni v kasnejšem obdobju.

„Že sedaj obstajajo tri raziskave, ki potrjujejo, da so shizofrenija in nekatere druge duševne bolezni pogostejše v družinah z mačko kot hišnim ljubljencem,“ navajata avtorja.

V še eni raziskavi objavljeni v reviji Acta Psychiatria Scandinavica navajajo, da je okužba s T. gondii povezana s psihičnimi boleznimi, ter da pri ljudeh okuženimi z omenjenim parazitom obstaja dvakrat večje verjetnost razvoja shizofrenije.

Avtor raziskave Torrey pravi, da je preventiva otrok dokaj enostavna.

Mačka naj bo vedno v stanovanju, mačje iztrebke pa je potrebno redno čistiti. Po opravljenem delu si je potrebno dobro umiti roke.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Zakaj je debelost družinska bolezen

11 junija, 2015 0