Monday, June 17, 2024

Kdaj prvi stik s televizijo?

Čim kasneje! Dejstvo je da večine strokovnjakov otrokom mlajšim od dveh let odsvetuje gledanje televizije. Pravijo namreč, da dojenčki in malčki televizijo vidijo kot zmedo barv, zvoka in podob. Otroci mlajši od dveh let vsebin ne razumejo, zato je vsaka druga igra veliko boljša izbira kot gledanje televizije.


Tudi majhni otroci imajo zelo dosleden pogled na svet. Dojenčki in malčki ne ločijo realne od nerealne percepcije. Številni otroci videno na televiziji interpretirajo v resničnem življenju. Raziskave so pokazale, da mnogi malčki dejansko mislijo, da televizijski liki živijo v televizijskem sprejemniku. Ta percepcija lahko zmede otrokovo dojemanje sveta.

Koliko televizije?

Otroci, ki že v zelo zgodnjem obdobju življenja pretiravajo z gledanjem televizije so v kasnejših letih izpostavljeni tveganju nastanka prekomerne telesne teže, slabšemu socialnemu razvoju in agresivnemu vedenju. Otroci postanejo pasivni in izgubijo svojo naravno ustvarjalnost. Težko se osredotočijo na delo ali učenje, zato je pretiravanje z gledanjem televizije izguba dragocenega časa, ki je temelj zdravega otroštva, učenja in razvoja.

S televizijo ‘zasvojeni’ otroci imajo pogoste težave s prilagajanjem v vrtcu. Otroke je težje navdušiti, ne želijo se učiti, ter imajo manj izraženo otroško domišljijo.

Ko govorimo o gledanju televizije lahko rečemo, manj je več. Gledanje lahko otroka zasvoji, ter povečuje potrebo po pred televizijo preživetemu prostemu času. Postavite si cilj, ki pa ne sme preseči mejo tridesetih do šestdesetih minut gledanja televizijskega programa na dan. (Nedavna raziskava Nielsen Company je pokazala, da dve do pet let stari otroci pred TV sprejemnikom preživijo kar 4,5 ure na dan).

Program skrbno izberite. Tudi na DVD ali internetu se najdejo kakovostne otroške vsebine. Pri izbiri televizijskih programov pa naj bo vodilo previdnost. Ponudniki televizijskih programov  nam ponujajo široko paleto otroških programov, ki pa se v kakovosti precej razlikujejo. Izberite program, ki vam bo pomagal pri učenju osnovnih jezikovnih spretnosti, štetju, vedenju in celo zgodnjih bralnih spretnostih.

Televizijski program pa lahko širi otrokovo obzorje. Na TV lahko vidi stvari, ki jih bo v vsakdanjem življenju le težko videl. Eksotične živali, velike ladje, daljne dežele in kulture, zgodovinski kraji in različni življenjski slogi… so samo ene izmed njih.

Izogibajte se uporabi televizije kot nadomestila za varuško. Vaša naloga je, da omejite otrokov čas pred TV, ter da poskrbite za njegovo igro in zdrav družbeni razvoj. 

Kategorija:   Novice, Razvoj otroka
Naslednji prispevek

Olivno olje za nežne ustnice

19 februarja, 2014 0