Tuesday, May 21, 2024

Kako vzpostaviti dobre spalne navade?

·         Sprejeti je potrebno vsakodnevno večerno rutino, otrok mora imeti mir, ker le tako razume da je čas za spanje. Rutina naj bo vsak večer enaka. Umivanje, pravljica ali pesmica in spanje. Izogibajte se aktivnejših iger, ki ga bodo navdušile in prebudile.


·         Bodite dosledni – otroka dajte spati vsak dan ob istem času. Tako bo otrok lažje sprejel vsakodnevno rutino in vzpostavil dobre spalne navade.

·         Igračke. Otroku dovolite, da v posteljo vzame svojo najljubšo igračko. Nekateri imajo radi medvedke, drugi kakšen avtomobilček, spet tretji zgolj odejico ali materino majčko. Pazite, da igračka nima gumbov ali trakov, ki bi lahko otroka spravili v nevarnost.

·         Udobje. Če je otrok pred spanjem žejen, naj se odžeja, nato mu povejte, da je čas za spanje.

·         Ne dovolite, da otrok zaspi v vaši postelji. Na ta način ga boste še težje navadili spanja v svoji postelji.

·         Se otrok v postelji pritožuje in vas kliče? Ne skočite takoj, počakajte nekaj trenutkov, nato vsakič na odziv počakajte še nekaj dlje časa. Otroka lahko pomirite ko ste izven vidnega polja. Vsakič ko se odzovete mu povejte, da je čas za spanje. V postelji ga ne nagrajujte.

Kdaj je pravi čas za spanje?

Na prvem mestu ustvarite urnik spanja vašega otroka. Ko vidite, da je siten in utrujen, sta to jasna signala da je zaspan in da prihaja čas za spanje. Nato odhod v posteljo prakticirajte vsak dan ob istem času.

Vendar tudi ko malček osvoji vsakodnevno spalno rutino še ne pomeni, da bo zaspal vedno ob istem času, ter da bo spal celo noč. Otroštvo je zelo nepredvidljivo, zato lahko spanec zmotijo številni zunanji dejavniki, kot so sprememba sobe ali postelje, izguba najljubše igračke, ali odhod na dopust.

Vzdrževanje vsakodnevne spalne rutine pa omogoča lažje soočanje z občasnimi izjemami. Ko pride čas za odhod v posteljo, lahko skrajšate običajno rutino pred spanjem. 

Kategorija:   Novice, Vzgoja
Naslednji prispevek

Pivo pomaga pri hujšanju

11 julija, 2014 0