Monday, June 17, 2024
20 avgusta, 2014

Malčku pomagajmo zaspati v svoji postelji

By 0 2461 Views

Zagotovo se spomnite svojih otroških let in v postelji neprijetnega občutka ob ugasnjenih lučeh. Ti neprijetni občutki spremljajo skoraj vsakega malčka in pogosto povzročijo nočne sprehode, ter iskanje udobnosti in varnosti v bližini svojih staršev. Malčkovi nočni sprehodi pa motijo naše spalne navade, ter ne nazadnje naš spanec, ki se čez dan odraža z utrujenostjo in zaspanostjo.


 Kako otroka navaditi na miren spanec v svoji postelji?

·         Prehod v svojo posteljo naredite med otrokovim prvim in tretjim letom starosti: večina otrok svojo zibelko zapusti nekje med prvim in tretjim letom starosti. Strokovnjaki predlagajo, da je ta prehod, v kolikor je mogoč, bližje malčkovemu tretjemu letu. Številni malčki imajo pri enemu letu še vedno težave s postavitvijo namišljenih mej, zato odsotnost ograjice na postelji lahko predstavlja določeno težavo.

·         Bodite dosledni: z dejanji malčku ne sporočajte dvojnih sporočil. Ne dovolite, da malček nekaj zaporednih noči prespi v vaši postelji. Za razvajanje rezervirajte zgolj en dan v tednu. Ob vsakem drugem obisku malčka pošljite v svojo posteljo.

·         Otrok želi spati pri meni!  V redu. Nobene težave ne predstavlja otrokov jutranji obisk naše postelje, vendar zvečer mora zaspati v svoji postelji. Malčku povejte kdaj se vam lahko pridruži. Ali je to ob prvem jutranjem svitu ali mogoče ob alarmu budilke, pa določite sami.

·         Razložite mu, zakaj želite da zaspi v svoji postelji: povejte mu, da potrebujete prostor za spanje, da vas njegov obisk zbudi, posledično ste naslednji dan utrujeni. Razložite mu, da želite da v svoji postelji prespi vso noč. Zgodi se, da vas bo malček v spalnici obiskal več večerov zapored. Mirno ga odpravite v svojo posteljo, ga poljubite in mu zaželite mirno noč. Ne pregovarjajte se, ne prižigajte luči. Izberite ključno frazo in jo nekajkrat ponovite ‘Mamica te ima rada, lepe sanje’ ali kaj podobnega. Nekje po tednu dni bo malček brez težav že uspel celotno noč prespati v svoji postelji.

·         Postavite oviro: v kolikor malček ponoči še uporablja pleničke, zaprite vrata otroške sobe, tako da ne more tavati po stanovanju. Lahko pa se dogovorite, da v kolikor bo spal v svoji postelji, boste pustili vrata otroške sobe nekoliko priprta.

·         Varnost: nočno potepanje pa lahko povzroči nepredviden padec ali poškodbo. Poskrbite, da je prostor v katerem se giba malček pospravljen in varen. Pospravite predmete na katere lahko malček stopi ali pa se ob njih spotakne in prevrne. Na njegovo posteljo lahko namestite pomožno ograjico, ki preprečuje padce.

·         Poslušajte: nekateri malčki s spanjem v svoji postelji nimajo nobenih težav, spet drugi so nekoliko bolj trmasti. Malčku prisluhnite in če še ni pripravljen, ga vrnite v zibelko, ter čez nekaj mesecev poskus ponovite. 

Kategorija:   Novice, Vzgoja
Naslednji prispevek

Čustvene posledice splava

20 avgusta, 2014 0