Saturday, April 13, 2024

Za razliko od moških imajo ženske veliko boljšo zavest o zdravju in lastnemu telesu, zato opazijo tudi najsubtilnejšo spremembo na njemu. Kljub vsemu pa vsakodnevne obveznosti, ki jih prinašajo kariera, otroci in družina povzročijo, da se signali lastnega telesa pogosto zanemarijo.


Pege po obrazu in dlaneh

V glavnem so kožne pege povsem normalen in nesimptomatičen pojav. Kljub vsemu pa je veliko število obraznih pegic in pegic na dlaneh, pri ženskah lahko indikator visokega holesterola. Te pege niso normalne ampak izbočene in jih imenujemo ksantom oz. maščobne pege, ki pa so sicer zelo podobne navadnim pegam. Dobra novica je, da lahko že s povsem rutinskim pregledom krvi potrdite ali ovržete prisotnost visokega holesterola.

Razslojevanje nohtov

Razslojevanje nohtov je lahko znak določenih kemijskih procesov v telesu, ki ob daljšem ignoriranju vašemu zdravju pustijo negativne posledice. Najpogosteje je simptom, ki ga povezujemo z motenim delovanjem ščitnice. Hipotireoza, presnovna motnja, ki jo povzroča prenizko izločanje hormonov ščitnice, se najpogosteje odčitajo ravno s suhimi in lomljivimi nohti, ki se razslojujejo. V kolikor ste opazile omenjene simptome, obiščite zdravnika, ki vas bo napotil na pregled ščitnice.

Občutljivost na svetlobo

Občutljivost na svetlobo ni motnja, ki se odčita z vstopom iz temnega prostora na svetlo, ampak motnja, pri kateri pri normalni svetlobi ne morete odpreti oči, svetloba pa povzroča slabost in glavobol. Preobčutljivost na svetlobo imenujemo fotofobija in zajema sklop motenj vida in bolezni oči kot so glavkom, iritis ali abrazija roženice. Če sumite, da ste preobčutljive na svetlobo obvezno obiščite zdravnika.

Vse manj košate obrvi

Izpadanje obrvi lahko pomeni veliko večjo težavo, ki je lahko hujša kot izključno kozmetične ali estetske narave. V kolikor pričnejo izpadati obrvi to v nekaterih situacijah lahko pomeni motnjo pri delovanju ščitnice, ki lahko v daljšem obdobju privede do številnih zdravstvenih problemov, od hitrega pridobivanja telesne teže in menstrualnih težav, v ekstremih situacijah pa lahko privede tudi do zastoja srca.

Telesni vonj

Spremembe telesnega vonja, kljub rednemu vzdrževanju telesne higiene, v nekaterih situacijah kaže na zelo resne zdravstvene težave. Spremembo telesnega vonja povzročajo: različne okužbe, genetske motnje, spolno prenosljive bolezni, bolezni ustne votline, diabetes, rak na materničnem vratu, ter izpostavljenost toksinom. Nikar ne zanemarite opozorila, ki vam jih pošilja telo in ob spremembi telesnega vonja obvestite svojega zdravnika. 

Kategorija:   Žensko zdravje