Wednesday, May 29, 2024

Maline so bogat vir vitamina C, ki je ključen za plodnost, vsebujejo pa tudi veliko magnezija potrebnega za proizvodnjo testosterona. Med drugim pa maline spermije ščitijo pred oksidativnim stresom.


Ameriška raziskava odkriva, da imajo moški starejši od 44 let, ki so redno uživali večje količine vitamina C (organizem so z vitaminom oskrbeli zgolj z malinami, brokolijem in krompirjem), za 20% manj poškodovano DNK spermijev.

Prav tako se smatra, da lahko omenjena živila zmanjšajo tveganje spontanega splava.

»Maline vsebujejo sestavine, ki so ključne za moško in žensko plodnost,« pravi nutricistka Juliet Wilson, ki še dodaja, da lonček malin vsebuje enako količino vitamina C, kot 173 grozdnih jagod.

Maline pomagajo pri vzdrževanju telesne teže, ki je ključna za harmonijo spolnih hormonov. Njihov glikemijski indeks je od vsega sadja najnižji, kar pomeni, da se sladkor iz malin v kri absorbira najpočasneje.

Britanski sadjarji se hvalijo, da je letošnja bera malin največja v zadnjih deseti letih. Maline najbolj uspevajo v podnebju, kjer so pomladi mrzle poletja pa vroča. Podobne podnebne in vremenske razmere pa so letos presenetile tudi nas.

Naslednji prispevek

Zajtrk vpliva na žensko plodnost

4 oktobra, 2013 0