Tuesday, May 28, 2024

Na aromo maline vplivajo predvsem terpenoidi, aldehidi in ketoni. Najbolj znan aromat v malini pa je 4-(4hidroksifenil butan-2-1) oz. ga po domače imenujemo tudi keton maline. Prijetna aroma se uporablja v parfumeriji, kozmetiki in kot aditiv v številnih prehranskih dopolnilih, sokovih in sirupih. Iz kilograma zrelih malin lahko izvlečemo zgolj 1 – 4 mg ketona.


Plod maline pa vsebuje še veliko drugih pomembnih spojin, antioksidantov, vitaminov in mineralov. So bogat vir magnezija, vitamina C in K, ki je pomemben za posttranslacijske modifikacije nekaterih proteinov, predvsem pa vpliva na koagulacijo krvi in kostno presnovo. Vsebujejo zelo nizke vrednosti nasičenih maščobnih kislin, holesterola in natrija.

Uporaba malin pa ni zgolj omejena na njen plod. Listi malin se uporabljajo pri motnjah delovanja gastrointestinalnega trakta, pri lajšanju simptomov driske, gripe, pri srčnih težavah, vročini, sladkorni bolezni in hipovitaminozi. Spodbujajo potenje, uriniranje in izločanje žolča. Nekateri posamezniki jih uporabljajo za čiščenje kože, jeter in krvi.

V nekaterih kulturah ženske liste uporabljajo za blaženje simptomov boleče in obilne menstruacije, lajšanje simptomov jutranje slabosti v nosečnosti, za preventivo nosečnosti, ter preprečevanje spontanega splava in lažji porod.

Kako vplivajo na sam porod?

Kemične spojine v malinah imajo antioksidativne učinke in pomagajo pri sproščanju krvnih žil. Odvisno od količine lahko sproščajo, ali pa povzročijo mišične krče. Prav iz te teorije izhaja hipoteza, da lahko maline lajšajo porodne bolečine, ter skrajšajo samo dolžino poroda. Kliničnih raziskav, ki bi to hipotezo ovrgle ali potrdile, pa v tem trenutku še ni.

 

Kategorija:   Domača lekarna, Novice
Naslednji prispevek

Dvojčki in govorni razvoj

25 marca, 2015 0