Monday, May 27, 2024
13 junija, 2012

Mamin sinček: dobitek ali poguba?

By 0 2107 Views

Stereotip o maminih sinčkih in mamah, ki jih obožujejo, je kulten. Sega že v čas Abrahama Lincolna, ki se je v anale maminih sinčkov zapisal s svojo znamenito izjavo: “Vse, kar sem ali sem si želel biti, dolgujem svojemu angelu – svoji mami.” Tu je seveda tudi tolikokrat navajani Sigmund Freud, začetnik uporabe fraze “Ojdipov kompleks” v psihoanalitske namene. Freudova teorija Ojdipovega kompleksa je postala prevladujoča metafora za razvoj možatosti in odrasel moški, ki ohrani tesen odnos s svojo mamo, tvega, da bo stigmatiziran kot mamin sinko. Tu je še Norman Bates iz filma Psiho in še bi lahko naštevali.


Moški, ki ceni svojo mamo, z njo komunicira in skrbi zanjo, je sicer dober ulov. Toda včasih je z njo vendarle pretirano zbližan; takrat so pred nami neprijetna pogajanja o mejah, ki nas ločujejo od druge … ops! prve ženske v njegovem življenju.
 

Od otroka do maminega sinčka

Na to, ali se bo moški razvil v maminega sinčka, vplivajo predvsem štirje dejavniki:

Zaščitništvo: Že majhen fantek je lahko pretirano odvisen od mame zaradi njene poudarjene zaščitniške ljubezni. Kadar dela napake, si mama zanje izmišlja izgovore in utemeljitve. Ker mu ni treba prevzemati odgovornosti, se jim sčasoma začne izogibati.
Prevzem pooblastil: Matere, ki so ali spet nenadoma postanejo samske, sinovom kaj rade predajo “pooblastila” prvega moškega v hiši ter jim to tudi jasno, glasno in ponosno povedo – to pa moškega žal prav nič ne nauči o sredstvih za dosego takšnega cilja; ta postane tako samoumeven, da se kot “gospodarji hiše” vedejo tudi v poznejšem partnerskem razmerju.

Razvajanje namesto vzgajanja: Matere, ki imajo dva otroka različnih spolov, pogosto vzgajajo hčere in razvajajo sinove. Hčerka ima policijske ure, sin ne; hčerka mora opravljati dnevna gospodinjska opravila (likanje, kuhanje, pomivanje ipd.), sin tedenska opravila zunaj hiše (košenje trave, odnašanje smeti ipd.).

Pretirano prijateljstvo z mamo: Številne matere spreobrnejo svoje sinove v najboljše prijatelje in zaupnike. Napaka! To ga namreč nauči, da je odgovoren za ženske, namesto da bi jim znal prisluhniti ter se pravilno odzvati na njihove potrebe in pričakovanja, da bi se jim znal odzvati. Tako odraste ob predpostavki, da mora reševati ženske probleme; če temu v poznejši partnerski zvezi ni kos, takšna zveza navadno propade.
 

Kako ga spoznamo?


V stanovanju

Če ste še samski ali sveže zaljubljeni in niste prepričani, ali ste morda naleteli na maminega sinčka, so opozorilni znaki povsem očitni. Že ko vstopite skozi vrata njegovega stanovanja, boste namreč zaznali mamino navzočnost (četudi je ni tam – razen če se je seveda “slučajno” oglasila na kavo). Mamin sinček je nadvse gostoljuben tip, ki vas bo prijazno sprejel in tudi preostanek njegovega stanovanja se vam bo zdel tako prijetno domačen. Najverjetneje mu ga je pomagala okrasiti njegova mama; tudi njene fotografije so povsod. Na hladilniku. Na regalu v dnevni sobi. V spalnici. Ob telefonu. Zavese v spalnici so najverjetneje rožaste, blazine kičaste, pohištvo starinsko, temno. V kuhinji kopiči posode s hrano, ki mu jo je na zalogo skuhala mama. Ima predpasnik ustrezne barve, rokavice za pečico in podstavke za skodelice. Nasploh ima vse stvari, ki jih najdemo v kuhinji vsake ženske, z odvečnimi vred, tudi kuharske knjige, ki mu jih je seveda dala – mama (ne da bi mu dala tudi priložnost, da sam kaj skuha). Seveda mu je okrasila tudi kopalnico: ploščice s školjkami, brisače usklajenih barv, zavesa za kopalno kad, majhna posodica za milo (najbrž v obliki školjke ali lista) in pokrivalo za straniščno školjko (lepo vas prosim!).

V družbi

Mamin sinček si na vso moč prizadeva odkriti svoj videz majhnega fantka in pri tem utegne biti neprijetno agresiven. Rad se razkazuje in pogosto pokaže pomanjkanje nadzora nad seboj. V skrajnih primerih nikoli ne odraste in tudi ko mama umre, nadaljuje z iskanjem njenega lika. Takšni znaki so vidni na vseh področjih življenja: izražajo se v njegovi osebnosti, samopodobi, predstavi o tem, kakšne bi morale biti ženske, moralnih načelih, delovni etiki, vodenju gospodinjstva in “edinemu” načinu pečenja piščanca – maminem, seveda.

V partnerskem razmerju

Mamin sinko ne more narediti ene same poteze, ne da bi se posvetoval z mamo. Vsak dan se pogovarja z njo, in to dolgo, včasih celo skrivaj. Rad ji pomaga, celo v najmanj primernih trenutkih; to da sta se z ženo ravno odpravljala v kino ali na praznovanje obletnice poroke, zanj ni izgovor, da ne bi mami priskočil na pomoč pri izbiri bele tehnike za njeno novo kuhinjo (ki jo bo sicer kupovala šele čez mesec dni). Zato se ženska ob njem počuti podrejeno, neprimerno in prizadeto.

Mamini sinčki znajo biti tudi zelo romantični, malce preveč občutljivi in – to je nadvse pomembno – načeloma so skoraj vedno zvesti. Če se torej želite ustaliti, imeti otroke in popoln dom s popolnim možem ter biti popolna žena, ste našle pravega. Slaba plat medalje je, da so naštete “vrline” za njegovo predstavo popolnega odnosa povsem dovolj. Če si torej želite človeka, ki vam bo predan (če ne štejemo še mame), ste zadele dobitek. Če pa bi bile raje z avanturistom, ste našle napačnega. Mamin sinček bo vedno tesno povezan z mamo. Le kako lahko tekmujete z njo?
 

Od tekmic do prijateljic


Vsi problemi v življenju so rešljivi in tudi spreobračanje maminih sinčkov ni nobena izjema – če imamo le dovolj volje in potrpljenja. Zato morate partnerju v prvi vrsti povedati, kako se počutite, kadar izbere mamo namesto vas. Vedeti mu dajte, da sicer podpirate njun zdrav odnos in da se ne želite vriniti mednju, da pa na drugi strani menite, da se ona oziroma njun odnos vriva med vaju. Morda se mu o tem niti ne sanja – če boste torej sedele križem rok, bo še naprej mislil, da je v vajinem odnosu vse v najlepšem redu, zato prerežite vozel in mu pokažite, da ste prva ženska v njegovem življenju. Nenazadnje je to moški, ki ste ga izbrale za skupno pot in s katerim se lahko pogovorite! In končno, vzemite si čas in pobliže spoznajte njegovo mamo. Vsake toliko časa preživite nekaj uric z njo (vendar brez njega!). Manj se boste počutile kot okrasek in bolj kot del družine. In – kdo ve: morda postaneta celo prijateljici?
 

Kako ga prepoznamo?

Opis: Je sladek, a mehak, verjetno ima malce prevelik trebušček, ki je posledica mamine kuhinje (na katero prisega), in najbrž še vedno živi doma. Pri mamici. Kaj vas bo pritegnilo: Z vami gleda kulinarične oddaje.

Zakaj bi morali zbežati: Ker si je vse te oddaje že večkrat ogledal!Opozorilni znaki: Pove vam, da ste ženska, o kakršni je njegova mama vedno sanjala, zato jo pripelje s seboj na prvi zmenek.

Kaj reči, da bi ga odgnali: “Raje imam fante, ki si sami izberejo obleke.”
 

Nekaj nasvetov za mame: kako vzgajati sina

  • Fant, ki odrašča v domu brez očeta, potrebuje moškega vzornika. V vzgojo vključite dedka, strice in bratrance ter sinu omogočite, da vas vidi v ljubečem odnosu z moškim – pa naj gre za sodelavca ali platonskega prijatelja. To bo namreč vplivalo na to, kako bo vaš sin v prihodnje vstopal v odnose z ženskami.
  • Ne idealizirajte, a tudi ne kritizirajte moških, saj tako sinu pošiljate napačna sporočila. Prepričan bo namreč, da to, kar govorite o drugih moških, menite tudi o njem.
  • Kritika ni tako učinkovita, kot je učinkovito nagrajevanje dobrega vedenja. Vedenje, ki ga nagrajujete, je vedenje, ki ga bo sin ponavljal.
  • Že v rani mladosti se s sinom pogovorite o tem, kaj pričakujete od njega.
  • Naložite mu odgovornosti in ga naučite skrbeti zase: nakupovati, kuhati, prati posodo in perilo, likati, služiti denar in z njim upravljati.
  • ovejte mu, da od njega pričakujete, da si bo poiskal stanovanje in postal neodvisen
  • Poiščite pravo razmerje med ljubeznijo in disciplino.
  • In končno, zapomnite si: samo na vas je, da svojega otroka pripravite na prihodnost in ga spodbujate, naj živi svoje življenje.

 

In vendarle dobra novica!


Najnovejše raziskave kažejo na povezanost med moškimi, ki so blizu svojim materam, in ženskami, ki so s temi moškimi kot partnerji zadovoljne. Dokazano je tudi, da imajo moški, ki so si blizu z mamo, partnerke, ki se čutijo “razumljene”. Moške, ki jih mame razumejo, partnerke opisujejo kot “pozorne”, moški, ki čutijo, da se z mamo lahko učinkovito pogovarjajo o svojih občutkih, pa imajo partnerke, ki so v splošnem srečne.


 Vir: Viva

Kategorija:   Nasveti
Naslednji prispevek

Kako premagati občutke odtujenosti v odnosu?

13 junija, 2012 0