Saturday, February 24, 2024

Manjše kožne poškodbe

 
Danes praska, jutri boleče koleno, spet naslednji dan buška. Otroci so včasih pravi »zbiralci« majhnih ran, odrgnin, vreznin. Seveda, toliko novega se dogaja okrog njih, da včasih niso dovolj pozorni in nesreča je tu. Pa vožnja s kolesom, tekmovanje z rolerji, s skiroji…


Starši lahko ves ljubi dan ponavljamo stavek, naj pazijo, naj ne hitijo, naj bodo previdni, toda vseeno ga najbrž ni zdravega otroka na tem svetu, ki ne bi imel vsaj nekaj odrgnin, kakšno buško na čelu in podobne posledice manjših nesreč.

Vsekakor je dobro vedeti, kaj naredimo v primeru, če pride do neljubega dogodka pri otroku.
 

Odrgnine


Poškodovana je le vrhnja plast kože, ki ponavadi ne krvavi preveč. Tako rano je potrebno čimprej očistiti in se prepričati, da v njej ni nobenih tujkov.

Vzemite kos sterilne gaze in z njo (s čistimi rokami) previdno in temeljito očistite rano s tekočo vodo in milom. Ko je rana očiščena, jo izperite še s fiziološko raztopino ali nanjo nanesite antiseptično kremo, da preprečite okužbo rane. Rano nato pokrijte ali obvežite, bodite pozorni, da bo obliž ali povoj vedno sterilen in zračen. Ne pozabite, da se manjše rane hitreje celijo brez povojev, zato jih odstranite takoj, ko bo mogoče. Če pa se rana kljub temu vname ali okuži, je obisk pri zdravniku nujen.
 

Vzreznine


Nadzorujte otroka, ko uporablja škarje, nož ali ostre predmete! S tem lahko preprečite veliko.

Če pa se nesreča zgodi, morate zdravniško pomoč poiskati, če krvavitve po nekaj minutah še vedno ne morete ustaviti, če je vreznina globoka, če je rana močno onesnažena ali so v njej tujki, če rana in njena okolica potrdita, otečeta, postaneta boleči ali gnojni…

Pazite nase in na svoje otroke, hišna prva pomoč pa naj bo za vsak slučaj vedno dobro založena in na dosegu roke.

Članek objavljen v reviji Super mami 

Kategorija:   Novice, Zdravje