Tuesday, May 28, 2024

Mamografijo imenujemo metodo pregleda dojk s pomočjo mamografa, brez kontrastnih sredstev. Pri tej metodi pregleda dojk, je pomembna pravilna namestitev dojke, da lahko mamograf z različnih kotov skenira celotno dojko. Pravilna namestitev je še toliko bolj pomembna, ker obstaja možnost nastanka tumorja blizu stene prsnega koša. Obvezno se koristita dve možnosti slikanja: mediolateralni način (od sredine navzven, film postavi ob rob velike prsne mišice) in kraniokuadalni način (od zgoraja navzdol). V 6-10% primerov, so slike mamografa pozitivne, vendar kažejo abnormalno stanje, ki ga ni.


Galaktografija je vrsta mamografije v kateri koristimo kontrastno sredstvo, ki ga vbrizgamo v mlečne žleze na dojki. Sredstvo se počasi izloča skozi kanalčke, kar se beleži na posnetku, da potrdimo prehodnost mlečnih kanalov. Prav tako je potrebno vzeti v obzir, da se v določenem obdobju pri ženskah spreminja gostota tkiva (parenhima) na dojkah. Za primer omenim, da imajo mlade ženske po pravilu gostejšo parenhimo, pri ženska v menopavzi pa je dojka »prosojnejša«.

Digitalna mamografija je računalniška slika dojke, ki rentgensk posnetek pretvarja v digitalno sliko. Ta napredna tehnika je odlična za preučevanje detajlov, ker se posnetki lahko povečajo in izrežejo iz slike, ter primerjajo s predhodnimi raziskavami.
 

Kategorija:   Novice, Žensko zdravje
Naslednji prispevek

Obetajoča testiranja cepiva proti raku na dojkah

13 junija, 2012 0