Monday, May 20, 2024

Kmalu bo prišla dolga hladna zima, zato moramo naš organizem energijsko okrepiti, saj bomo le na ta način imunski sistem pripravili, da se bo lažje zoprstavil z virusom in bakterijam. Poleg uravnotežene prehrane in redne fizične aktivnosti, pa organizem potrebuje zadosten vnos vseh potrebnih vitaminov in mineralov.


In kje v zimskem času najti več vitaminov in mineralov kot v mandarinah? Mandarine vsebujejo veliko vitamina C in beta-karotena. V 100 gramih mandarin najdemo kar 30 mg vitamina C, kar je dvakrat več kot v pomarančah, s presnovo beta-karotena pa nastane vitamin A, ki je pomemben za dober vid in zdravo kožo.

Poleg omenjenih nutrientov vsebujejo še folno kislino, kalij, železo, magnezij, vitamine B1, B2 in B3, ki so potrebni za uravnoteženo prebavo. Mandarine v 100 gramih skrivajo zgolj 34 kalorij, zato ne redijo. Zaradi diuretičnega učinka pomagajo tudi v boju proti celulitu.

Mandarine pa nimajo zgolj estetske predpostavke. Najpomembnejše fitokemikalije, ki jih vsebujejo so flavonoidi, ki zmanjšujejo rast tumorja na prostati, pljučih in debelem črevesu.

Iz mandarinine lupine pridobljena eterična olja so namenjena sprostitveni kopeli, boju proti nespečnosti in negi poškodovane kože.

Pretiravanje sicer povzroča nekaj stranskih učinkov (hipervitaminoza C, ki povzroča drisko in rumeno obarvanje kože), ki pa splošnemu počutju in zdravju nista nevarni.

Kategorija:   Domača lekarna, Novice
Naslednji prispevek

Ženske napake pri seksu

19 novembra, 2012 0