Friday, December 1, 2023

Zgodovina pravi, da je Buda svoje razsvetljenje doživel sedeč pod mangovim drevesom, zato še danes v številnih kulturah zaseda pomembno mesto. Mango je eksotično sadje, znano tudi kot tropska breskev, ki združuje okuse breskve, pomaranče in ananasa.


Mango je bogat z naravnimi hranljivimi snovmi, ki negujejo kožo in jo naredijo gladko in sijočo. O pozitivnih učinkih manga vedo največ povedati prebivalke tropskih predelov.

Zrel plod manga zraste do velikosti večje hruške in je lahko različne barve. Meso ploda je zelo okusno in sladko. Plodovi, ki niso dovolj zreli so manj sladki in se uporabljajo pri pripravi različnih slanih jedi, ter jim dajo značilno eksotično aromo. Zreli plodovi se jedo sveži, ali pa se uporabijo za pripravo raznih sokov in slaščic.

Mango vsebuje vitamine A, B, C, E in K, ter je bogat s kalijem, bakrom in esencialnimi maščobnimi kislinami. Olupek manga pa vsebuje številna vlakna, ki pomagajo pri uravnavanju prebave.

Zaradi svojih koristnih sestavin, je mango, kljub nezadostnemu poznavanju sadja, dobrodošel skozi vse letne čase.

Znanstveno dokazano mango preventivno deluje na pojav anemije, uravnava krvni tlak in krepi imunski sistem.

Mango prav tako učinkovito deluje proti izsuševanju kože, zato se pogosto pojavi tudi kot ena izmed sestavin v naravni kozmetiki.

Iztisnjen sok se lahko uporabi kot hranljiva in obenem nežna obrazna maska.

Kategorija:   Domača lekarna, Novice
Naslednji prispevek

Ženske imajo raje oskubljeno moško oprsje

11 oktobra, 2012 0