Monday, April 22, 2024
Nekategorizirano
13 junija, 2012

Manj holesterola za več užitka

By 0 957 Views

Internetni portal Helath.com je sporočil kako se lahko brez pretiranega odrekanja prehranjevalnim navadam, zoprstavite prekomerni koncentraciji holesterola v krvi. Enostavno zamenjajte ena živila z drugim.


Namesto koktajlov pijte črno vino

Zmerno uživanje alkohola lahko poveča proizvodnjo t.i. dobrega holesterola. V ta namen pijte vino, saj ima v primerjavi z žganimi pijačami manj ogljikohidratov. Z uživanjem vina boste v delo vnesli številne antioksidante.

Namesto sira in krekerjev grizljajte oreščke

Za predjed ne servirajte sira ali slanih krekerjev, ki so bogati s nasičenimi maščobami, ampak ponudite oreščke (orehe, mandlje, lešnike,…)

Pokovka namesto čipsa

Tudi tortilje niso mnogo bolj zdrave od čipsa, dobra izbira pa je pokovka. Namesto kupljenih jih raje pripravite sami.

Kis in limonin sok sta boljša kot solatni prelivi

Solatni prelivi niso najboljša izbira, vsebujejo mnogo maščob in nevtralizirajo zdravilne učinke solate. Najboljša alternativa sta balzamični kis in limonin sok.

Pozabite na maslo, vzemite namaz iz rastlinskega olja

Žlica masla vsebuje več kot sedem gramov nasičenih maščob, kar je več kot tretjina priporočljive potrebnega dnevnega odmerka. Namesto njega vzemite namaz iz rastlinskih olj. Tako boste slabo maščobo nadomestili z dobro.

Puranje meso namesto svinjine

Puranje meso vsebuje polovico nasičenih maščob od 85%, ki jih vsebuje svinjina. Svinjsko meso lahko skoraj v vsakem receptu zamenjamo s puranjim.

Piščanec je O.K., še boljše so školjke

Piščančje in puranje meso vsebujeta manj nasičeni maščobnih kislin, vendar nista povsem brez holesterola. Najboljša strategija za zniževanje holesterola je več rib in morskih sadežev.

Quinoja je okusna zamenjava za riž

Severnoameriška zrna quinove so zelo okusna in zdrava zamenjava za riž, ter kuskus. Skodelica quinove vsebuje 15% manj ogljikohidratov in več proteinov kot riž.

Pozabite na smetano, pijte grški jogurt

Smetana vedno pomeni slabo izbiro, pogosto se uporablja ob pitju kavice in kot sladilo raznim sadnim kupam. Namesto smetane uporabite grški jogurt, ki je veliko bolj zdrav.