Friday, March 29, 2024

Znanstveniki iz Oxforda so poskusne miši prehranjevali z različno prehrano in na ta način ugotovili ali kombinacija genetskih in prehrambenih dejavnikov vpliva na tveganje prirojenih srčnih napak pri potomcih.


Odkrili so, da mastna prehrana pri miših z normalnimi geni ni vplivala na razvoj srčnih napak pri potomcih.

Pri miših katerim so odstranili gen Cited2, se lahko pojavijo srčne težave tudi pri ljudeh, prehrana z velim vnosom maščob pa je tveganje za abnormalni razvoj srca in prirojene motnje srca še povečala.

Raziskovalci verjamejo, da je raziskava bodočim mamicam pokazala, da ni vredno s hrano z veliko maščobami ogrožati zdravje otroka.

Profeosr Jeremy Pearson tiskovni predstavnik Združenja za zdravje in preprečevanje bolezni je dejal, da bi se morali prav vsi izogibati premastni hrani in poskušati jesti raznovrstno raznoliko prehrano.

Rezultati raziskave so objavljeni v reviji Human Molecular Genetics.

Strokovnjaki ocenjujejo, da se na vsakih 1.000 nosečnosti, pojavi sedem otrok s prirojenimi srčnimi napakami.

Naslednji prispevek

Nosečnice ne jejte za dva

13 junija, 2012 0