Wednesday, May 29, 2024

Guttmacherjev inštitut iz New Yorka je na podlagi podatkov, zbranih pri klinikah, ki v ZDA opravljajo umetne prekinitve nosečnosti ugotovil, da je število splavov v ZDA leta 2005 padlo na skupaj 1,2 milijona, kar je za 25 odstotkov manj kot leta 1990, ko je bil v ZDA glede tega dosežen rekord.


Po mnenju izdelovalcev poročila je razlogov za upadanje splavov več, na prvem mestu pa naj bi bila bolj učinkovita uporaba kontracepcijskih sredstev.

Guttmacherjev inštitut velja za kredibilen vir podatkov in zbira tudi podatke iz Kalifornije, kjer državne oblasti tega ne določajo. Po podatkih inštituta je število splavov od leta 2000 do leta 2005 padlo z 1,31 milijona na 1,21 milijona.

Največ splavov je bilo v prestolnici Washington, New Yorku, New Jerseyju, Delawareu, Floridi, Marylandu in Kaliforniji. V bolj podeželskih državah, kot so Wyoming, Kentucky, Mississippi, Južna Dakota, Idaho in Utah, pa jih je bilo manj.

Vendar pa ne nujno zaradi tega, ker bi bilo tam manj nezaželenih nosečnosti, ampak ker so šle ženske zaradi pritiska okolja opravljat splav izven države. Raziskava je tudi ugotovila, da se je povečala uporaba tabletk za splav "RU-486". Američanke so leta 2005 uporabile ta način splava v 13 odstotkih primerov. To je dvakrat več kot leta 2001. 

Vir: 24ur 

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Teden zdravja v lekarnah v znamenju gripe

13 junija, 2012 0