Monday, May 20, 2024

Psihotropni princip marihuane delta-9-THC (tetrahydrocannabiol) neovirano preide placentarno pregrado in penetrira v plodov krvni obrok, ki je na ta način v popolnosti izpostavljen njegovemu delovanju. Gibanje vsebnosti delta-9-THC v plodovi krvi, odgovarja oscilacijam vsebnosti THC v materini krvi, vendar je koncentracija THC v otrokovem obtoku veliko nižja.


Raziskave na živalih so pokazale, da THC med nosečnostjo izzove kromosomske nepravilnosti, povečuje verjetnost prirojenih anomalij, spontanega splava in prezgodnjega poroda, nizko porodno težo, ter dolgotrajne poškodbe pri razvoju plodovih možganov in endokrinega sistema.

Raziskave na ljudeh niso tako nedvoumne, protislovni rezultati raziskav lahko izzovejo negotovosti glede resnosti poškodb povzročenih z uživanjem marihuane v nosečnosti.

V nekaterih raziskavah so zabeležili pospešeno delovanje plodovega srca, višjo incidenco prezgodnjih porodov in nižjo porodno težo otroka, ter ostale težave povezane z omenjenimi stanji: neonatalne infekcije ali težave z dihanjem prezgodaj rojenih otrok.

Največja težava pri raziskavah natančnega vpliva marihuane na nosečnost je prav zagotovo nezanesljivost podatkov (ilegalna uporaba marihuane), kot tudi pridružena zloraba drugih drog, zdravil in najpogosteje kajenja.

Kajenje v nosečnosti sicer ne povzroča prirojenih anomalij, vendar je dejavnik, ki vpliva na embrio-fetotoksično delovanje.

Večina znanstvenih raziskav je potrdila, da uživanje marihuane med nosečnostjo ne privede do večjega števila prirojenih anomalij. Za razliko pa je višja perinatalna smrtnost otrok (sudden infant death syndrome), pri čemer pa ni popolnoma jasno ali je povzročitelj kajenje ali delta-9-THC.

Uživanje marihuane med nosečnostjo je zagotovo povezano z določenimi zdravstvenimi težavami fetusa, zaradi česar se med nosečnostjo priporoča popolna abstinenca. Prav tako se uživanje marihuane ne priporoča med dojenjem.

Podobno kot pri uživanju marihuane, niti eno izmed številnih znanstvenih del ni nedvoumno potrdil embriotoksično delovanje halucinogena LSD v nosečnosti.

Pri tem se, resda brez statističnih argumentov, v ‘LSD’ nosečnostih srečujemo z večjim številom anomalij skeleta, osrednjega živčnega sistema, displazijo oči, zaradi česar se priporoča intenzivna antenatalna nega.

Poizkusi na živalih so podobno kot pri marihuani pokazali, da LSD povzroča kromosomske anomalije. Jemanje LSD v nosečnosti ni varno, zato bi se morale nosečnice izogibati jemanja te in drugih halucinogenih ali opojnih substanc med nosečnostjo in dojenjem.

http://www.youtube.com/watch?v=Xath6kOf0NE&feature=share&list=PL6B3A1298A03DD077

Naslednji prispevek

Nosečka vegetarijanka

8 julija, 2013 0