Sunday, May 26, 2024

Mnogi verjetno ne veste, da je marihuana kot zdravilo za lajšanje bolečin in boljšega počutja predvsem onkoloških pacientov, kot legalno sredstvo na voljo v lekarnah v Španiji, na Češkem, Nizozemskem…


Statistični podatki uživalcev marihuane:

 

1994

1995

1996

1997

1998

1999

2000

2001

2002

Enkratna konzumacija

16,7%

19,9%

23,1%

22,6%

22,2%

22%

20,3%

20,4%

19,2%

Uživanje v preteklem letu

13%

15,8%

18,3%

17,7%

16,9%

16,5%

15,6%

15,4%

14,6%

Uživanje v zadnjem mesecu

7,8%

9,1%

11,3%

10,2%

9,7%

9,7%

9,1%

9,2%

8,3%

Vsakodnevno uživanje

0,7%

0,8%

1,5%

1,1%

1,1%

1,1%

1,4%

1,3%

1,3%

 

Kaj je marihuana?

Marihuana, indijska konoplja ali trava je ponavadi skupno ime za rastlino imenovano Cannabis sativa. Posušeni zdrobljeni zeleni ali rjavi listi, stebla, semena in cvetovi rastline predstavljajo osnovo terapevtskih in psihotičnih mešanic.  Druge oblike konoplje so:

·         Semsimille – brez semen

·         Hašiš

·         Hašiševo olje

Marihuana se najpogosteje uživa s kajenjem, oz. cigareto imenovano joint, pipo ali vodno pipo. Občasno se jo dodaja keksom, skuha v čaju ali meša z drugimi živili.

Uživanje

Kajenje – je zagotovo najbolj razširjena in uporabljena metoda uživanje marihuane na svetu.

Vodna pipa – kajenje skozi vodno pipo zagotavlja prefiltriran dim. Pipe so običajno izdelane iz pihanega stekla, lesa ali inertnih kovin.

Shot ali vpihavanje – med tem postopkom posameznik vdihne dim, ter ga upihne v ustno votlino druge osebe.

Oralno uživanje – Cannabis sativa se lahko zaužije tudi perorlano z mešanjem z etanolom ali lipidi oz. maščobami. Prednosti? Učinek je trajnejši, ter bolj fizični kot psihični.

Uparjanje – Konoplja pri temperaturi 185˚C svoje sestavine izloča v plinasti obliki.

Učinki

V javnosti se marihuano predstavlja kot čudežno zdravilo za zdravljenje raka, bakterijskih okužb, astme, dermatitisa, diabetesa, multiple skleroze, stresa, tesnobe…, vendar je včasih dobro pomisliti tudi s svojo glavo. Marihuana ne zdravi, ampak zgolj lajša simptome.

Obstajajo seveda mnogi stranski učinki (pozitivni in negativni), ki jih aktivisti pogosto zamolčijo:

·         Oslabitev ali izguba kratkoročnega spomina – THC vpliva na način s katerim se obdelujejo podatki v nekaterih predelih možganov kot je npr. hipokampus

·         Povečujejo učinek mnogih drugih sestavin – alkohol, ecstasy, tobak, heroin, kokain…

·         Slušne in vidne halucinacije

·         Izguba spomina

·         Moten spomin

·         Poveča apetit

·         Poveča ali zmanjša spolno slo

·         Poveča zavest vzorcev in barv

·         Okrepi čutila

·         Okrepi duševno dejavnost

·         Okrepi dojemanje umetnosti in glasbe

·         Ovrže nekatere zadržke

·         Evforija – od dobrega počutja do nesmiselnega smeha

·         Sprošča in zmanjšuje stres

·         Povzroča blago tahikardijo

·         Povzroča začasno suhost ustne votline

·         Pri nekaterih uporabnik povzroča paranojo in tesnobo

Raziskave so dokazale, da imajo redni kadilci marihuane podobne težave s kapaciteto respiratornega sistema kot jo imajo kadilci. Težave se nanašajo tudi na kašelj in povečano izločanje sluzi, pogostejše akutne pljučne bolezni, povečano tveganje pljučnih okužb, ter obstrukcije dihalnih poti. To, da v dimu marihuane ni kancerogenih snovi seveda ne drži.

Aktivne sestavine

Najbolj znana aktivna sestavina v marihuani je snov imenovana delta – 9- tetrahidrokanabinol (THC), ki povzroča zelo močno psihoaktivno delovanje. Različne vrste marihuane imajo različno vsebnost THC-ja, vendar so zadnje raziskave pokazale, da se je kakovost oz. vsebnost THC v marihuani v zadnjih dvajsetih letih povečala.

Kanabinol in kanabidol – spojine imajo podobne lastnosti kot THC, vendar povzročajo veliko manj psihoaktivnih učinkov.

Dronabinol (marinol) – dronabinol je umetna različica THC, ki je v nekaterih državah na volj na zdravniški recept. Uporablja se za preprečevanje slabosti po kemoterapiji ali za povečevanje apetita pri bolnikih z AIDS-om.

Mehanizem delovanja

Pri kajenju ali zaužitju THC in druge aktivne sestavine ciljajo, ter se vežejo na dve vrsti receptorjev v celicah telesa.

CB 1 receptorji – se nahajajo predvsem v možganih, zlasti na delu, ki nadzoruje telesno gibanje, spomin in bruhanje. Prav tu najdemo razlog , zakaj marihuana vpliva na ravnotežje in koordinacijo, ter prizadene kratkoročni spomin in učenje, ter zakaj je koristna pri zdravljenju slabosti, bolečin in izgubi apetita.

CB 2 receptorji – se nahajajo pretežno v tkivu, ki gradi imunski sistem – vranica in bezgavke. Delovanje teh receptorjev še ni povsem jasno.

Kako hitro se pojavijo učinki in kako dolgo trajajo?

·         Najvišja vsebnost snovi iz marihuane v organizmu pri kajenju je dosežena že nekaj minutah po zaužitju, učinki lahko delujejo tudi do ene ure in pol.

·         V kolikor marihuano zaužijemo peroralno, lahko do vzpostavitve najvišje vrednosti sestavin v organizmu traja več ur, prav tako so učinki več urni.

·         Sintetična oblika marihuane (tableti) prične delovati približno 30 minut po zaužitju, apetit pa lahko spodbujajo več kot en dan

Možnosti medicinske uporabe marihuane

Strokovnjaki, ki so raziskovali medicinski potencial marihuane so ugotovili, da se lahko uporablja za zdravljenje številnih zdravstvenih pogojev, ki lahko pospešijo čas okrevanja.

Glavkom in visok krvni tlak

Glavkom nastane kot posledica povečanega pritiska na očesno zrklo, ki lahko privede do delne ali popolne izgube vida. Strokovnjaki so ugotovili, da kajenje marihuane zmanjšuje očesni pritisk. Natančen vzrok ali etiologija delovanja zaenkrat še ni znana. Prav tako lahko kajenje marihuane zmanjša krvni tlak. Tudi pri tem učinku, sam mehanizem delovanja še ni pojasnjen.

Analgetično delovanje

Ljudje so že pred več tisoč let marihuano uporabljali za lajšanje bolečin. Dokazano je, da THC deluje kot blag analgetik.

Multipla skleroza

Številne raziskave v preteklosti so pokazale učinkovitost konoplje pri zdravljenju mišičnih krčev in bolečinah povezanih z multiplo sklerozo. Multipla skleroza je resna bolezen živčnega sistema, ki lahko zaradi poškodb živčnih ovojnic povzroči hude poškodbe. Dokazano je, da lahko marihuana zaščiti živce pred poškodbami, ki nastanejo zaradi omenjene bolezni.

Ostala uporaba:

Obstajajo pa še drugi pozitivni učinki marihuane:

·         Poveča apetit – izboljšuje percepcijo okusa

·         Zmanjšuje simptome slabosti

·         Diletacija alveol oz pljučnih mešičkov – posledica globlje dihanje

·         Povečuje krvni obtok in srčni utrip

·         Povzroča zaspanost, zato se priporoča ljudem, ki trpijo zaradi nespečnosti

·         Sprošča

·         Zmanjšuje stres

Ali obstaja smrtni odmerek?

Na splošno velja, da se je z marihuano nemogoče predozirati. Več raziskav na podganah je pokazalo, da je bila smrtna doza pri 50% testiranih živali pri približno 42mg/1kg telesne teže.

Odvisnost

Veliko mladih je mnenja, da marihuana ne povzroča odvisnosti. To seveda ni res. Dolgotrajno uživanje marihuane lahko privede do zasvojenosti, ki se zrcali v kompulzivnem vedenju do družine, do šole in dela, ter rekreativnih dejavnosti. Najpogostejši simptomi odvisnosti od marihuane so: depresija, težave s spanjem in slabost. 

Kategorija:   Nasveti, Novice