Wednesday, February 28, 2024

Masažo in njene dobrodejne in zdravilne učinke poznamo že tisočletja. Nasprotno pa se je masaža dojenčka pri nas pojavila šele pred približno 20imi leti. Ker je otok še z maternice vajen nenehnega stika kože na kožo je pomembno, da to vez ohranjamo tudi po rojstvu. Najboljši način za to je masaža, ki jo lahko izvajata tako mati kot oče.


Koža je naš največji organ in predstavlja stik z zunanjim svetom. Pomaga pri uravnavanju telesne temperature in zaznava dražljaje. Ko dojenčka masiramo, s tem ustvarjamo pozitivno komunikacijo med nama. Otrok je središče, kateremu se popolnoma posvetimo, saj lahko svoje pozitivne občutke prenesemo nanj. Masaža ima tudi blagodejen psihološki učinek.

Masaže se lotimo postopoma in sicer najprej le za 5-10 minut nato lahko vsak dan za nekaj minut čas podaljšamo. Kje bomo masirali otroka je odvisno od nas, važno je le, da se udobno namestimo. Pod otroka položimo nepremočljivo podlago in kakšno tetra plenico, da mu je toplo in mehko, zraven pa pripravimo pogreto olje za masažo. Nujno je, da ima prostor primerno temperaturo, da golega dojenčka ne zebe.

Znanstveno dokazano je, da masaža pospeši krvni otrok in blagodejno vpliva na prebavo. Po masaži je otrok umirjen in sproščen, kar lahko pripomore tudi k boljšemu spancu.

Pomembno je izbrati primeren čas za masiranje dojenčka. Le ta naj ne bo zaspan in lačen. Optimalen čas je po daljšem spancu in vsaj 20 minut po hranjenju.

Kategorija:   dojenček, Dojenček in nega
Naslednji prispevek

Koliko hrane potrebuje moj dojenček?

8 oktobra, 2018 0