Sunday, May 26, 2024

Zdravniki priporočajo, da se omenjene maščobne kisline zaužijejo vsak dan v obliki olja ali kot dodatki k določeni vrsti živila. Prvi dve leti sta najpomembnejše obdobje za razvoj možganov in živcev, pri tem pa obilno pomagajo omega-3 maščobne kisline.


Te kisline zagotavljajo energetske potrebe organizma, imajo protivnetni efekt, sodelujejo v številnih imunskih reakcijah, omogočajo hitrejše okrevanje celičnega in membranskega celjenja, ter pomagajo pri razvoju okostja. Preventivno delujejo na pojav ekcemov, aken in luskavice.

Koliko omega-3 maščobnih kislin potrebuje otrok?

Raziskave so pokazale, da pri otrocih v glavnem obstaja neravnotežje v organizmu in da se pri njih praktično ne vnaša dovolj vrednosti teh kislin (500mg na dan), oz. se zaužije zgolj desetino priporočenega vnosa. Z rastjo otroka se povečuje potreba po omega-3 maščobnih kislinah.

Priporočen odmerek

Po letu dni starosti otroka je priporočen odmerek 1-1,2g/dan. Precej omenjenih maščobnih kislin se nahaja v mleku. V decilitru mleka se nahaja približno 700mg omega-3 maščobnih kislin.

Kje se še nahajajo?

Kompleksne omega-3 maščobne kisline se nahajajo v ribjem olju, plavi ribi, sardinah, školjkah, ostrigah in lososu. Z enostavnimi maščobnimi kislinami pa so bogata živila oljna repica, špinača, zelena solata,…

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Zobozdravnikov se bolj bojijo ženske

13 junija, 2012 0