Friday, March 29, 2024

Dainiele Piomelli, predstojnica katedre za nevroznanost omenjene univerze, je že pred rezultati raziskave dokazala, da se sestavine iz maščob, tekom procesa prebave, pretvarjajo v oleoylethanolamid (OEA).


OEA je del molekularnega lepila, ki učvrsti spomin.

»Najbrž je bila aktivnost OAE, v povezavi z izboljšanjem spomina, zelo pomemben dejavnik pri evoluciji ljudi in ostalih sesalcev, glede na to, da OAE pomaga osvežiti spomin mesta in ure zaužitja mastne prehrane,« je še pojasnila.

Strokovnjaki so postavili hipotezo, da so imeli ljudje v zgodnji stopnji evolucijskega razvoja od tega določene koristi, saj so tako hitreje poiskali mastni obrok.

»Za sesalce je ta sposobnost povsem logična,« je dejala dr. Piomellijeva.

Raziskovalci so rezultate že povezali z implikacijo vzdrževanja normalne telesne teže in uravnavanjem apetita.

Nedavno je raziskava na Duke University pokazala, da ljudje na krožniku pretežno zdrave prehrane, pogosteje posegajo za ocvrtim krompirčkom. 

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Živila za boljšo presnovo

29 avgusta, 2012 0