Sunday, December 3, 2023

Mastna koža pa zahteva tudi veliko pozornosti. Vsak dan si vzemite čas, da boste skrbno očistili kožne pore. Vendar pozor, kljub temu, da želite odstraniti mrtve celice in odvečni loj, ne smete biti pregrobi, saj bo grobo čiščenje spodbudilo še dodatno izločanje loja. Pri čiščenju upoštevajte nasledenje:


  • Umijte si obraz v topli vodi, saj ta veliko bolje raztaplja olje.
  • Milo za obraz naj vsebuje naslednje kisline: mlečna, citronska, glikolna. To so takoimenovane AHA kisline, ki delujejo na več načinov: pomagajo odstraniti odmrle kožne celice, zavirajo nastajanje olja v kožnih porah in preprečujejo okužbe.
  • Ne uporabljajte kremnih izdelkov, ki vsebujejo vlažilna sredstva, če se ne želite svetiti kot naoljeni velikonočni pirhi.

V lekarni med izdelki za nego kože poiščite alkoholne robčke za mastno kožo. Navadno se dobijo v majhnih embalažnih vrečkah. Vedno jih imejte pri roki. Namreč, alkohol odstrani olje in za nekaj časa bo z vašega obraza izginil ta tako neprijeten masten lesk. Lahko pa si pomagate kar z izdelki iz domače lekarne, ki je preizkušeno učinkovita. Jabolko, limonin sok, ter nekaj zelišč in zopet bo vaša koža v najlepšem redu. Olupite jabolko in ga potopite v ponev z vodo. Kuhajte toliko časa, da se jabolko zmehča, nato ga zmečkajte ter dodajte žličko limoninega soka in žličko enega od naštetih posušenih zelišč: sivka, žajbelj ali poprova meta. Masko nežno nanesite  na kožo in počakajte pet minut. Nato jo izperite z obraza s toplo vodo.

In še za konec  zanimivost. Kdo mislite, da je bolj podvržen mastni koži?  Odgovor je naslednji…to so temnolasci! Ti imajo v povprečju bolj aktivne lojnice, kot svetlolasci. Poleg dednosti pa so krivci še: stres in spremembe v aktivnosti hormonov. To pomeni, da imajo nosečnice in ženske, ki uporabljajo kontracepcijske tabletke navadno več težav z mastno kožo.

Kategorija:   Novice, Telo in koža
Naslednji prispevek

Raziskava o bolečinah, ki jih povzroča rak

13 junija, 2012 0