Wednesday, April 24, 2024


Po rojstvu otroka ni ničesar bolj naravnega kot videti mater, kako ljubkuje svojega otročička. Mogoče bi pomislili, da je to zaradi vezi, ki se je vzpostavila v trenutku otrokovega rojstva. Poleg tega dejavnika pa obstajajo še številne biokemijske reakcije, ki vezo še okrepijo.

Materino telo čuti, kdaj se bo porod zgodil, prav tako pa čuti določene socialne interakcije do svojega otroka. Matere, verjemite svojemu instinktu.

Najbrž ste že opazili, kako v živalskem svetu samičke ližejo svoje mladičke. Na ta način samička s pomočjo svojih čutil vpija vonj, okus, zvok in čutenje svojega potomca, ter na ta način identificira svojega mladička.

Ko mati porodi otroka opazimo podobne nagonske in nerazložljive gibe. Gibi identifikacije svojega otroka so podobni živalskim. Mati otroka boža, čuti mehkobo njegove kože, šteje prstke, čudi se svojemu novorojenčku in išče načine komu v družini je dojenček podoben (čigave so rokice, nosek, oči,…).

Že ob prvem joku si mati zapomni intonacijo joka svojega otroka in jo uspešno loči od intonacije joka drugih otrok. Vonj majhnega otroka je specifičen, vonjanje pa mati instinktivno opravi že ob prvem dotiku. Na koncu in niti ne najmanj pomembni pa so pogosti poljubi otroka. S poljubljanjem mati spozna okus otrokove kože.

Da so poljubi pomembni za otrokov čustveni razvoj verjetno ni potrebno posebej poudariti, vendar obstaja tudi zdravstvena beneficija teh poljubov, ki se je verjetno ne zaveda nobena mati. Med poljubom mati z otrokovega obraza odstranjuje patogene bakterije. To so bakterije, ki jih otroško telo najpogosteje nosi. Po poljubu se v materinem telesu izločijo specifična protitelesa, ki jih z dojenjem mati prenese na otroka. Narava na ta način poskrbi, da otrok pridobi specifično zaščito, ne glede na to, kje se je rodil. Čarobno in čudovito!

Kategorija:   Novice, Rast in razvoj
Naslednji prispevek

Ljubezenski romani povzročajo depresijo

13 junija, 2012 0