Tuesday, May 28, 2024

Vzroki in pogostost

Skoraj vsak človek ima približno 10 materinih znamenj, ki se razvijejo v otroštvu ali puberteti. Melanociti se odzivajo tudi na hormonske spremembe, zato se lahko pojavijo ali spremenijo tudi med nosečnostjo.


Znaki

Materina znamenja so lahko različno velika, ploska ali dvignjena, gladka ali hrapava. Iz njih lahko rastejo dlake. Običajno so temnorjava ali črna.

Diagnoza

Glede na videz in lego so lahko materina znamenja težava ali zgolj lepotna napaka.

Zdravljenje

Večina materinih znamenj ni nevarnih in jih ni potrebno odstraniti. Vendar pa se lahko razvijejo v maligni melanom. Vsaka sprememba znamenja (povečanje, potemnitev, vnetje, krvavitev, ranica, srbenje ali bolečina) je lahko opozorilni znak malignega melanoma, zato je potrebno sumljivo znamenje odstraniti in pregledati.

Atipična znamenja (displastični nevusi)

Definicija

Atipična znamenja so ploske ali dvignjene kožne tvorbe, ki so večje od običajnih znamenj.

Vzroki in pogostost

Nagnjenost k pojavljanju atipičnih znamenj je dedna. Nekateri ljudje imajo tudi do 100 in več atipičnih znamenj. Pojavijo se lahko kjerkoli po telesu, pogostejši pa so na pokritih delih kože. Osebe z atipičnimi znamenji močno ogroža maligni melanom.

Znaki

Atipična znamenja so večja od centimetra v premeru in niso vedno okrogla. So od rumenorjave do temnorjave barve, običajno na rožnati podlagi.

Diagnoza

Osebe z atipičnimi znamenji morajo biti pozorne na vsako spremembo, ki lahko kaže na pojav malignega melanoma.

Zdravljenje

Vsako leto se priporoča pregled kože pri zdravniku specialistu dermatologu. Ob pojavu kakršnekoli spremembe je potrebno znamenje odstraniti.

Nekateri strokovnjaki priporočajo, da naj se osebe z atipičnimi znamenji izogibajo sončenju.

vir: pliva 

Kategorija:   Novice, Splošno zdravje
Naslednji prispevek

Učinek alkohola je odvisen od spola

13 junija, 2012 0