Wednesday, May 29, 2024

Materni jezik je termin, ki je znan v večini svetovnih jezikov, najbrž zato, ker se prvih besed otrok nauči ravno od mame. A temu ni povsem tako, trdijo znanstveniki.


Raziskovalci iz University of Cambridge, ki se ukvarjajo z evolucijo jezika so poskušali s pomočjo genetike izvedeti, ali se otroci jezik res učijo od svojih mater, kot se je to do sedaj mislilo ne samo v laičnih, temveč tudi v strokovnih krogih.

Jezik se je razvil mnogo pred pisano besedo, zato je nemogoče poiskati zgodovinske zapise in relevantne podatke o njegovem razvoju.

Znanstveniki so se obrnili na genetske raziskave in poskušali izvedeti, ali gen za jezik izvira znotraj materne ali očetove DNK.

V iskanju odgovora na vprašanje so prelistali rezultate predhodnih genetskih raziskav in preučili nekaj sto različnih del iz katerih so izluščili zelo zanimive rezultate.

Zanimiv primer: Islandci so potomci nordijskih Vikingov po moški strani in ugrabljenih Britank po ženski strani. Glede na to, da je islandščina podobna nordijskim jezikom in ne anglosaksonskim, kot bi pričakovali po teoriji ‘maternega jezika’, so znanstveniki odkrili zanimivo teorijo.

Kljub temu, da je vzorec na Islandiji dokaj majhen in relativno izoliran znanstveniki smatrajo, da bodo potrebne dodatne raziskave o tem, da je materni jezik pravzaprav očetov jezik. Videli bomo ali nam bodo prihodnje raziskave prinesle kakšno novo spoznanje na tem področju.

Kategorija:   Novice, Rast in razvoj
Naslednji prispevek

Ciciban: Enostavno naravno v jesen

13 junija, 2012 0