Saturday, December 2, 2023

IUD (intrauterina naprava) ali maternični vložek

Maternični vložek je napravica v obliki črk Y ali T, ki jo v maternico vstavi ginekolog. Prvo takšno napravico, ki pa je hitro odšla v zgodovino, je leta 1929 predstavil nemški ginekolog Ernst Grafenberg. Maternični vložek, pa se je v splošno ginekološko prakso, ponovno vpeljal leta 1970 in od takrat naprej doživlja svojo renesanso.


Maternični vložek iz bakra

Verjeli ali ne, maternični vložek nezaželeno nosečnost uspešno preprečuje zaradi reakcije bakra in maternične sluznice. Baker preprečuje implantacijo oplojenega jajčeca na maternično sluznico. Maternični vložek uspešno preprečuje nosečnost, vendar s seboj prinaša nekaj neprijetnih stranskih učinkov, ki so lahko razlog za skrb. Na tržišču se je pojavilo več deset tipov materničnih vložkov z bakrom.

Prednosti

Zaradi dolgotrajne zaščite pred nosečnostjo je maternični vložek v razvitem svetu ena izmed najbolj priljubljenih kontracepcijskih metod. Pri številnih ženskah prevlada dejstvo, da za kontracepcijo ni potrebno skrbeti dnevno (kontracepcijske tabletke), prav tako ni potrebno za kontracepcijo poskrbeti pred samim ali ob samem spolnem odnosu (diafragma, spermicidi, kondomi,…).Ostale prednosti:

  • Maternični vložek z bakrom ne vpliva na hormonsko ravnovesje
  • Pri približno 30% žensk se ustavi menstrualna krvavitev, po odstranitvi IUD se menstrualni cikel dokaj kmalu ponovno vzpostavi.
  • Ne izloča hormonov in tako ne vpliva na hormonsko ravnovesje
  • 99% učinkovitost

Slabosti

Najpogostejši zapleti povezani z bakrenim materničnim vložkom so povezani z motnjami menstrualnega cikla:

Zapleti

Maternični vložek pa se povezuje tudi, sicer z zelo redkimi, zdravstvenimi zapleti:

  • 1-3 / 1000 implantiranih materničnih vložkov se dislocira
  • Izpad: 7% materničnih vložkov izpade v prvem letu, najpogosteje v prvih treh mesecih po implantaciji. V primeru, da ženska izpada ne zazna, je nosečnost neizbežna. Spontan izpad materničnega vložka je kriv za tretjino nosečnosti, povezanih z  njegovo uporabo.
  • Okužbe: sicer zelo redko, vendar lahko baker vpliva na naravno vaginalno floro in tako povzroči diobe in prekomerno kolonizacijo slabih bakterij, ki povzročijo okužbo. Lažje okužbe se zdravijo z antibiotiki, v hujših primerih pa je potrebno maternični vložek odstraniti. Okužbe, ki se ne zdravijo so lahko za žensko reproduktivno zdravje usodne.
  • Nosečnost: v primeru nosečnosti je potrebna takojšnja odstranitev vložka. Spočetje ob uporabi vložka poveča verjetnost zunaj maternične nosečnosti, hude medenične okužbe, rojstvo pred predvidenim datumom poroda in spontanega splava. V prvih dvanajstih tednih nosečnosti, v primeru neodstranjenega vložka, je verjetnost spontanega splava 15 – 50%, po tem času je tveganje spontanega splava več kot 50%.

Kategorija:   Novice, Žensko zdravje
Naslednji prispevek

S češnjami proti putiki

1 oktobra, 2012 0