Thursday, May 30, 2024

»Epidemiološke raziskave dosledno kažejo, da uporaba intrauterinih vložkov znižuje tveganje karcinoma na maternični sluznici, vpliv IUD-a pa na tveganje raka na materničnem vratu do sedaj ni bil znan,« sporočajo raziskovalci pod vodstvom Xavier Castellsaguea iz Inštituta Catala d’Oncologia v španski Kataloniji.Objavljeni so skupni rezultati dveh velikih raziskav, v kateri so bile vključene 10 ‘case control’ raziskave iz osmih držav in 16 raziskav prevalence HPV-a v 16-tih državah. Cilj raziskave je bil raziskati tveganje nastanka karcinoma na materničnem vratu in HPV infekcije pri uporabi materničnega vložka.

Predhodne raziskave so za rak na materničnem vratu postregle z nezanesljivimi rezultati, vsaj niti ena ni upoštevala HPV statusa niti predhodnih analiz PAP-testa, so raziskovalci objavili v reviji Lancet Oncology. Od začetka uporabe materničnih vložkov so sumili, da je prav on odgovoren za nastanek raka na materničnem vratu.

Epidemiološka raziskava v kateri je sodelovalo 20.000 žensk je pokazala, da so imele uporabnice IUD za 45% nižje tveganje za nastanek raka na materničnem vratu. Preventivni učinek je bil zabeležen na obeh glavnih histoloških tipih raka na materničnem vratu: karcinom ploščastega epitela (OR 0.56; P nižji od 0.001) in adenokarcinom ali adenoskvamozni karcinom (OR 0.46; P =0.35). Dodatna zaščita ni bila prisotna pri HPV pozitivnih ženskah (OR 0.68; P=0.11). Torej uporaba IUD žensk ne ščiti pred okužbo s HPV virusom, nudi pa zaščito pred razvojem prekarcenogenih sprememb na materničnem vratu.

»Naša raziskava kaže, da uporaba IUD ne preprečuje verjetnosti okužbe s HPV, vendar lahko vpliva na napredovanje v cervikalni rak,« navajajo avtorji. Rezultati so presenetljivi in bi morali vplivati na večje zaupanje v IUD, je poudaril Karl Ulrich Petry, zdravnik Klinike v Wolfsburgu.

Raziskava zagotavlja dokaze, ki jim gre zaupati in nasprotuje razširjenemu mnenju, da IUD povečuje tveganje raka na materničnem vratu. Na kakšen način IUD ščiti pred rakom ni znan, avtorji pa so ponudili nekaj pojasnil.

»En izmed mehanizmov pri katerem IUD lahko ustvari preventivni učinek je vpliv na reaktivna, kronična, sterilna vnetja na endometriju, endocervikalnem kanalu in cerviksu, ki lahko s spremembami imunskega statusa mukoze, spremeni potek HPV infekcije,« navaja avtorska ekipa.

Drugo pojasnilo je zapisano v samem zanimivem odkritju raziskave. Raziskovalci niso našli nobenih negativnih dejavnikov dolgoletnega zaščitnega efekta uporabe IUD. Devetletna uporaba IUD ali njegova kratkoročna uporab sta imela popolnoma enak preventivni učinek.

»Predpostavljamo, da je lokalna travma cerviksa povezana z vstavljanjem in odstranjevanjem IUD-a, ki vpliva na nastanek malih žarišč kroničnega vnetja in dolgotrajnega imunskega odgovora, podobno tistemu pri kolkoskopiji,« navaja avtorska ekipa.

 

Na teorijo, ki združuje koncept lokalne travme in posledičnega imunskega odgovora opozarja tudi urednik dr. Petry. »Predvidevam, da je travma tkiva povezana z vstavljanjem IUD-a vzpodbudila celični imunski odgovor, ki lahko odstrani trajno HPV infekcijo in preinvazivne spremembe,« je še dodal.

Če bodo prihodnje raziskave, z vstavljanjem IUD, potrdile preventivno vlogo cerviklane travme, bo moral medicinski ‘svet’ sprejeti, da večina raziskav naravnega teka cervikalnih lezij pravzaprav opisuje artificialni potek, spremenjen z biopsijami, insercijo IUD-a in drugih postopkov, pri katerih so pogoste implikacije.

»Zelo verjetno je, da na osnovi raziskav, ki so se upirale na diagnozo potrjeno z biospijo, podcenjujemo pravo tveganje progresije HPV infekcije in z njo povezanimi lezijami. Vse skupaj pomeni, da današnje splošne informacije pacientom pravijo, da 1% progrediranja HPV infekcij v rak na materničnem vratu mimo kliničnih intervencij kot je biopsija, ne odraža prave narave,« je dejal Petry.

»Vstavitev, pregledi in odstranitev IUD-a so tesno povezani s pogostejšimi ginekološkimi pregledi, kar omogoča številne priložnosti za PAP-test ali ponovitve citoloških testiranj. Nižje tveganje uporabnic IUD-a ni posledica bioloških učinkov IUD, ampak možnosti pogostejših citoloških preiskav in diagnoz v primerjavi z ženkami, ki IUD ne uporabljajo,« so poudarili avtorji.

»Raziskali smo povezavo med podatki o številu predhodnih PAP-testov, ki so jih bile ženske deležne pred diagnozo ali ob vključitvi v raziskavo. Anamneza predhodnih PAP-testov ni pretirano vplivala na obratno povezavo uporabe IUD in tveganja za rak na materničnem vratu,« Avtorji niso potrdili, da je večje število ginekoloških pregledov rezultiral z znatno drugačno verjetnostjo nastanka raka na materničnem vratu, kot pa smo zapisali, so pogostejši ginekološki pregledi razlog, da se prekancerogene spremembe na materničnem vratu odkrijejo veliko hitreje.

Sama skupina je bila argument proti potencialnim napakam v citoloških preiskavah. Večina žensk vključenih v raziskavo so bile prebivalke držav v razvoju, kjer je pregled oportunistični in ne vpliva veliko na preventivo, ter tako ni verjetno, da bi napake v testu pojasnile korelativno povezavo.

Preberite še:

Žensko zdravje
Spolne bolezni
Nasveti

Kategorija:   Novice, Žensko zdravje
Naslednji prispevek

Pet najpogostejših mitov o ženskem telesu

13 junija, 2012 0