Saturday, February 24, 2024

Streptokok skupine B (SGB) je bakterija, ki pri odraslih najpogosteje povzroča okužbe kože in mehkih tkiv. Pri novorojenčkih je najpogostejši povzročitelj invazivnih okužb. Najpogosteje jo najdemo v črevesju, nožnici in sečnici, ponavadi na več predelih naenkrat. Najpogosteje se prenaša z oralnim spolnim odnosom, slabo higieno, telesnim stikom… V Sloveniji je letno nosečih okoli 20 000 žensk, od teh je kar petina koloniziranih s SGB.


KAJ PREDSTAVLJA OKUŽBA S SGB ZA NOVOROJENČKA?

Okužba za odrasle ni nevarna, v večini problemov se simptomi sploh ne zaznajo, nevarna pa je pri porodu, če se novorojenček z njo okuži. Pri novorojenčkih in otrocih do tretjega meseca starosti je okužba najnevarnejša in se lahko razvije dihalna stiska, pljučnica ali celo meningitis in sepsa. Z današnjo medicino pa je okužba novorojenčka zelo malo verjetna, saj poskrbijo za preprečevanje prenosa okužbe že pred porodom.

KAKO PREPREČITI OKUŽBO NOVOROJENČKA S STREPTOKOKOM SKUPINE B?

V Sloveniji obstaja presejalni test za nosečnice, ki je za enkrat še samoplačljiv, izvaja se ga med 35. in 37. tednom nosečnosti in nam pove, če je nosečnica okužena s SGB ali ne. Za opraviti ta test se vzame bris nožnice in zadnjika. Končni izvid se dobi v 48 urah. Če je nosečnica okužena s SGB, ji pred porodom dajo antibiotik in tako preprečijo prenos okužbe na novorojenčka.

Okužba novorojenca s SGB je pogostejša pri nosečnicah, ki po 18 urah po odteku plodovnice še niso rodile, pri povišani telesni temperaturi nosečnice nad 38º C, pri nosečnicah, katerih prejšnji otrok je imel okužbo s SGB in pri prezgodaj rojenih otrocih (pred 37. tednom), zato se tudi tem ženskam pred porodom da antibiotik. Antibiotik pa novorojenčkom prepreči bolezen, ne pa same kolonizacije.

ZAKAJ NAS PO UŽIVANJU ANANASA PEČE JEZIK?

Nicole Poljanšek

Kategorija:   Zdravje dojenčka
Naslednji prispevek

Če ima dojenček kolike, storite to

25 avgusta, 2020 0