Saturday, May 25, 2024

Med se še posebej priporoča v prvem tromesečju nosečnosti, zmanjšuje simptome jutranje slabosti, preprečuje bruhanje, izboljšuje razpoloženje, organizem bogati s pomembnimi vitamini, fito-hormoni in minerali, odpravlja utrujenost in preprečuje slabokrvnost.


Potreba po železu v organizmu žensk je v nosečnosti dvakrat višja, z bruhanjem pa se vsebnost kaj kmalu nevarno zniža. Jemanje medu se priporoča vsaj trikrat na dan . Pol ure pred obrokom žličko domačega kostanjevega ali cvetnega medu raztopine v kozarcu vode in ga popijte. Z raztopino boste preprečile nastanek zgage, ki je že tako ali tako prepogosta spremljevalka nosečnosti.

Raziskave so pokazale, da jemanje medu med nosečnostjo in dojenjem izboljša somatske in intelektualne funkcije otroka.

Kostanjev in cvetlični domači med (s poudarkom na domači!!!, večina medu še tako ‘renomiranih proizvajalcev’, ki jih lahko kupite na prodajnih policah večjih trgovskih centrov, je zmes medu vode in sladkorja) vsebuje organske kisline, rastlinske hormone, eterična olja, encime, vitamine in minerale – pri otrocih izboljšuje tek in stimulira presnovo. Vsebnost železa, bakra in kobalta, ki jih materino mleko ne vsebuje dovolj, kot tudi folna kislina izboljšujejo sestavo krvi, ter odpravljajo slabokrvnost (povečajo število rdečih krvnih telesc in koncentracijo hemoglobina).

Vsebnost mineralov  v medu je odvisna od vrste medu: bolj kot je med temen, več je mineralov in obratno. Sladkorji, kot sta npr. glukoza in fruktoza, se v tej obliki lažje resorbirajo. 

Naslednji prispevek

Gen povezan s prezgodnjim porodom

9 maja, 2014 0