Wednesday, December 6, 2023

Da je med zelo zdrav, je znano že dolgo časa. Malo manj pa je znano dejstvo, da med zelo učinkovito celi rane, pravijo strokovnjaki in dodajo, da je med pogostokrat celo boljše zdravilo od antibiotikov.


Zdravniki univerzitetne klinike v nemškem mestu Bonn med že več let uspešno uporabljajo za celjenje ran. Celo kronične rane, ki so okužene z zelo trdovratnimi bakterijami, se s pomočjo medu zacelijo v nekaj tednih.

Pametni Egipčani

Zdravilno moč medu so odkrili že stari in ranjeni Egipčani. Povoje so z medom mazali tudi med svetovnima vojnama, njegova priljubljenost pa je z nastopom antibiotikov tonila v pozabo. A časi se spreminjajo. »V bolnišnici imamo opravka z zelo trdovratnimi bakterijami, ki so imune na skoraj vse antibiotike. Med, ki ga uporabljamo v medicinske namene, tako imenovani Medihoney, zato postaja vedno bolj zanimiv,« je povedal dr. Arne Simon.

Zdravilna oziroma antiseptična moč Medihoneya je presenetljiva. »Telo mrtvo tkivo hitreje zavrne in rane se prej zacelijo. Nekatere poškodbe rahlo zaudarjajo, kar s pomočjo medu lahko odpravimo,« je razložil Kai Sofka, strokovnjak za rane. »Celo rane, ki se že več let niso popolnoma zacelile, smo s pomočjo Medihoneyja pozdravili. In to le v nekaj tednih,« je dodal Sofka.
V Nemčiji že več kot 20 klinik za celjenje ran uporablja moč medu. Strokovnjaki so namreč odkrili še eno prednost medu. Medtem ko bakterije lahko postanejo imune na antibiotik, do tega v primeru naravnega zdravila ne pride.

Zakaj je med antiseptičen?

Čebele pri proizvodnji medu uporabljajo določen encim, ki skrbi za to, da se sladkor spremeni v vodikov peroksid, ki je zelo učinkovit antiseptik. Medihoney sestavljata dve različni vrsti medu: ena, ki proizvaja veliko količino vodikovega peroksida, in druga, ki se imenuje leptospermum – med. Leptospermum je rastlina, ki raste na Novi Zelandiji in Avstraliji. Med te rastline je zelo močno antibakterijsko sredstvo. »Zakaj je ta med tako zdrav, za zdaj ostaja uganka,« je povedal Simon.
Medihoney sicer proizvajajo v Avstraliji, njegova uporaba pa je dovoljena po vsej Evropi.

Vir: 24ur

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Prepoved kajenja v javnih prostorih tudi pri nas?

13 junija, 2012 0