Friday, July 19, 2024

V raziskavi je sodelovalo 105 otrok, ki so bili prehlajeni in so močno kašljali. Otroke so razdelili v tri skupine. Prva skupina je dobivala sirup proti kašlju, druga med, tretja pa nič. Najboljše rezultate je dal med.


"Rezultati so bili tako prepričljivi, da lahko zagotovo trdimo, da je med boljša rešitev kot ne dajati nič, medtem ko se je sirup izkazal za najslabšo rešitev," je povedal doktor Ian M. Paul z univerze Hershey v Pennsylvaniji.

Čeprav se Dekstrometorfan, ki je sestavina sirupov proti kašlju, veliko uporablja, ni dokazov, da deluje, je še povedal dr. Paul.

Med pa je že dolgo znano domače zdravilo, ki ga ljudje uporabljajo proti kašlju. Je učinkovit in varen nadomestek za zdravila, meni dr. Paul. Obstaja kar nekaj pojasnil zakaj med pomaga blažiti kašelj, je pojasnil dr. Paul.

Med je sladek in sirupast in deluje pomirjujoče na vneto grlo, pomemben pa je tudi zato, ker ima velik delež antioksisdantov. Deluje pa tudi proti mikrobom.

Koliko medu na dan?

Medu ne priporočajo le otrokom mlajšim od enega leta in sicer zaradi nevarnosti alergij. Starejšim otrokom pa je doziranje treba prilagoditi in sicer pol žlice medu za otroke stare od dveh do pet let, celo žlico za otroke stare od šest do enajst let. Dve žlici pa lahko zaužijejo otroci stari 12 let in več.

Zdravilni učinki medu

Zdravilni učinek medu so poznali že od nekdaj, le da so včasih mislili, da je premočan in pretežek za želodec.

Med je vsestransko uporaben. Uporabljamo ga lahko pri zdravljenju bolezni in težavah z dihali, pri slabi prebavi, slabokrvnosti, nizkem pritisku, za krepitev organizma.

Med tudi čisti kri in spodbuja njeno nastajanje, ugodno deluje na presnovo, uravnava vsebnost belih in rdečih krvničk, veča odpornost in krepi. Je pa tudi dobro razkužilo in ga lahko uporabljamo za razkuževanje ran in poškodb.

Vir: 24ur 

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Skrbništvo nad mladoletnimi

13 junija, 2012 0