Friday, September 29, 2023
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

V raziskavi je sodelovalo 213 hudih epileptikov, ki se niso odzivali na konvencionalne načine zdravljenja. Povprečna starost udeležencev je bila 11 let, kljub temu, da so v raziskavi sodelovali tudi odrasli, ki so trpeli za Dravetovim in Lennox-Gastautovim sindromom. Omenjeni obliki depresije karakterizirata motnja v duševnem razvoju in vseživljenjski napadi.


Udeleženci so peroralno jemali kanabidiol, sestavino rastline, kateri so odstranili psihoaktivne substance. Vsi udeleženci, starši ali njihovi vrstniki so bili seznanjeni, da je raziskava prvotno namenjena oceni varne uporabe zdravila.

Raziskava je postregla z naslednjimi rezultati:

  • Pri 137 sodelujočih v dvanajsttedenski raziskavi se je število napadov zmanjšalo za 54%
  • Pri 23 ljudeh z Dravetovim sindromom se je število epileptični napadov zmanjšalo za 53%
  • Pri 11 ljudeh z Lennox-Gastautovim sindromom se je število epileptičnih napadov, ki povzročijo nenadno izgubo mišičnega tonusa, zmanjšalo za 55%
  • 12 ljudi oz 6% je zdravilo, zaradi stranskih učinkov prenehalo jemati.
  • Neželeni stranski učinki so se pojavili pri 10% udeležencev: zaspanost 21%, driska 17%, utrujenost 17% in zmanjšanj apetit 16%

Avtor raziskave Orrin Devinsky z New York University Langone je dejal, da bo za natančnejše rezultate izvesti večjo raziskavo, ki bo vključevala tudi placebo zdravljenje.

»Doslej je bilo objavljenih zgolj nekaj raziskav o ekstraktu marihuane. Naši rezultati so še posebej zanimivi za otroke in njihove starše, pri katerih se je uradno zdravljenje pokazalo za neučinkovito,« je dejal dr. Devinsky.

Komentarji
Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Z naravo proti alergijam na cvetni prah

15 aprila, 2015 0