Tuesday, April 23, 2024


Ščitnica je majhna endokrina žleza, ki v človeškemu organizmu proizvaja ključne hormone in ima številne vplive na plodnost, pravilen potek nosečnosti in otroke. Prav ta dejstva so pripeljala do Drugega mednarodnega tedna osveščanja o ščitnici. Kampanjo v sodelovanju z glavnimi organizatorji Mednarodnim združenjem za ščitnico (Thyroid Federation International), Evropskim združenjem za ščitnico (European Thyroid Society), Latinskoameriško združenje za ščitnico (Latin American Thyroid Soceiety), ter Kitajsko združenje za endokrinologijo (Chinese Society of endocrinology), podpira farmacevtska družba Merck Serono.

Cilj kampanje je pomagati ženskam, ki imajo težave s ščitnico, da čim prej poiščejo zdravniško pomoč. Le tako bodo težave pravočasno diagnosticirane in zdravljene. »Matere se pogosto ne zavedajo številnih negativnih posledic nepravilnega delovanja ščitnice. Ta lahko deluje na plodnost in nosečnost. Prav zaradi zaščite njihovega zdravja in zdravja njihovih otrok, so pravilne informacije še toliko bolj pomembne,« je dejala Yvonne Andersson, predsednica Mednarodnega združenja za ščitnico.

Ženske in pari, ki se srečujejo s težavami pri spočetju, morajo opraviti enostavno krvno preiskavo hormonov ščitnice. Glede na to, da ima ščitnica zelo pomembno vlogo pri ženski reprodukciji, se mora že zelo majhna motnja v delovanju, zdraviti z ustrezno terapijo.

Mala žleza – velik pomen

Bolezni ščitnice so lahko vzpodbujene s pomanjkanjem joda ali motnjo pri delovanju ščitnice. Čeprav so bolezni ščitnice med najpogostejšimi, se zelo redko prepoznajo. Ocenjuje se, da na svetu zaradi nepravilnega delovanja ščitnice boleha 300 milijonov ljudi, vendar se jih zdravi zgolj 20%. Najpogostejše bolezni ščitnice so hipotireoza (znižana aktivnost ščitnice) in hipertireoza (povečana aktivnost ščitnice.

Ščitnica in nosečnost

Številne ženske se ne zavedajo, da lahko težave s ščitnico negativno vplivajo na plodnost ali nepravilen potek nosečnosti. Poleg kontrole hormonov ščitnice pred spočetjem je pomembno, da bodoče matere kontrolirajo ščitnico tudi v zgodnji fazi nosečnosti, saj nezdravljena ščitnica povečuje tveganje zastoja razvoja ploda, kot tudi verjetnost preranega poroda in celo mrtvorojenega otroka.

Kontrola ščitnice je zelo pomembna tudi v obdobju postpartalnega leta. Pri nekaterih ženskah se razvije t.i. poporodna hipotireoza (PPT), katere simptomi so podobni simptomom poporodne depresije (utrujenost, žalost in otežena izguba telesne teža). Vsi simptomi so prehodne narave in niso zaskrbljujoči. Kljub temu se pred jemanjem antidepresivov priporoča testiranje hormonov ščitnice. Če nekaj mesecev po porodu simptomi ne izginejo se priporoča hormonska terapija za zdravljenje hipotireoze.

Najpomembnejši simptomi hipotireoidizma v nosečnosti so utrujenost, depresija, bolečine v mišicah, pozabljivost, netolerantost, izguba telesne teže, iritabilnost in aksioznost, pospešen srčni utrip, tremor in vpadljiv pogled. Pri pojavi bilo katerega simptoma je potrebno obiskati zdravnika, ki bo opravil pregled in postavi natančno diagnozo.

Hipotreoidizem zdravimo z nadomestno hormonsko terapijo. Standardno zdravilo levotiroksin  se uživa preoralno in je namenjen nosečnicam in dojiljam. V nosečnosti je odmerek večji, pogosteje se izvajajo tudi testiranja. Blažje oblike hipertireodizma v nosečnosti se običajno samo kontrolirajo, pri težji obliki pa se izvaja anti-tiroidna medikacija ali kirurška odstranitev dela ščitnice (brez prejetja radioaktivnega joda).

Ščitnica in otrokov razvoj

Ščitnica ima zelo pomembno vlogo pri rasti in razvoju nevropsiholoških značilnosti pri otrocih. Prav zaradi ne-zdravljenja ali neprimernega zdravljenja ima disfunkcija ščitnice številne težke posledice na fizični in psihični razvoj otrok. Glavne težave nezadostnega delovanja ščitnice ali s hrano premajhnega vnosa joda so nastanek avtoimunske bolezni (Hashimoto tireoiditis ali Gravsova bolezen) in poškodbe ščitnice. Težave s ščitnico so pogosto podedovane, zato je pri teh otrocih potrebno nameniti večjo pozornost in v primeru težav z delovanjem ščitnice, zdravljenje pričeti takoj.

Najpogostejši simptomi hipotireoidizma pri otrocih so podaljšana zlatenica pri novorojenčkih, počasna rast kosti in zob, težave z učenjem, pozna puberteta, uspeh v šoli, nespečnost, nemir in iritabilnost. Pri diagnosticirani motnji delovanja ščitnice je potrebno pri otroku vsake tri do šest mesecev preverjati vsebnost hormonov ščitnice in TSH v krvi.

Pri hipotireoidizmu zdravljenje poteka s hormonsko nadomestno terapijo – levotiroksinom, ki se uživa preoralno in je otrokom toliko bolj primerno. Odmerek se prilagodi otrokovi starosti in telesni teži.

Naslednji prispevek

IVF pred operacijo medenične endometrioze

13 junija, 2012 0