Saturday, May 25, 2024

Splošno

Pri blažjih tegobah se priporočajo nasveti povezani s prehranskimi navadami, telesno aktivnostjo, vitaminskimi dodatki (vitamin E in bioflavonoidi iz citrusov) in morebitne fitoprogesterone: 2% progesteronska krema (ProGest, Fem-Gest, Bio Balnce, Ostaderm, Progonol, ProBalance, Serenity), ki se na kožo nanaša enkrat dnevno, tri tedne v mesecu. Vitamin E prevzame obliko d-alfa tokoferola in bioflavonoidi z askorbinsko kislino (vitamin C). Kombinacija je idealna za pacientke pri katerih se je pojavil deficit hormonov testosterona in DHEA.


Pri intenzivnejših tegobah se vzporedno z zgoraj omenjeno terapijo svetuje povečanje vnosa fitoestrogenov. Fitoestrogene lahko najdemo v prehrani ali v namenskih pripravkih (Phyto-Oestrol N). Zaradi visoke vsebnosti fitoestrogenov in izoflavonov lahko uživanje 50 g sojinih beljakovin zniža navale vročine. Ostala živila, ki so bogata z fitoestrogeni: indijski orešček, arašidi, pivo, koruza, pšenica, jabolka, ovseni kosmiči in mandlji. Alternativo omenjenim izdelkom predstavlja uporaba homeopatskega zdravila cimicifuga racemosa (Refemin, Remifemin).

Prehrana

Način prehranjevanja in življenja lahko v tem občutljivem življenjskem obdobju ovira proizvodnjo hormonov in hormonsko ravnotežje: predvsem gre tu za uporabo rafiniranih živil (ogljikohidrati in sladkorji), alkohol in kofein, kajenje, stres, prekomerna telesna teža in ostali dejavniki (kronične bolezni, ginekološke težave, vseživljenjska medikamentna terapija, itd.). Priporoča se uživanje zdrave prehrane s čim manj sladkorja. Ne glede na vse pa se je potrebno izogibati hitri prehrani, kofeinu in alkoholu. Obroki naj bodo beljakovinsko bogati, pri čemer naj bodo beljakovine različnega rastlinskega porekla: stročnice, grah in soja v primerjavi z mesom predstavljata bogatejši vir proteinov. 

Priporoča se dodatni vnos vitaminov: 500 – 2.000 mg vitamina C razdeljeno v nekaj dnevnih odmerkih, vitamin B5 ali pantotenska kislina 500 – 1000 mg na dan, magnezij 300 – 400 mg/dan. Koristen je tudi dnevni odmerek cinka (15 – 30 mg/dan). Od zdravilnih zelišč se priporoča sibirski ginseng, ki vpliva na delovanje nadledvične žleze. Ena izmed njegovih sestavin se veže na pregnenolon, ki je prekurzor DHEA in kortizola. Jemlje se ga v 100 mg kapsulah, dvakrat dnevno.

Telesna aktivnost

Redna telesna vadba lahko zniža pogoste in močne navale vročine, blaži spremembe razpoloženja in depresije tako, da vpliva na naravne biološke procese, ki vzpodbujajo izločanje serotonina in endorfina. Najboljši rezultat bo viden, če boste s telesno aktivnostjo pričele pred nastopom menopavze. Začetek telesne vadbe v menopavzi pa se ob prvih dneh povezuje z dodatnimi navali vročine. Najboljše oblike aktivnosti so: hitra hoja, nordijska hoja, plavanje, kolesarjenje, plesanje in tai chi. Redna telesna vadba ne da samo znižuje intenzivnost menopavzalnih tegob, ampak je neposredno povezana z nižjo verjetnostjo obolevanja za rakom na dojki, jajčnikih in maternični sluznici.

Aromaterapija

Aromaterapija vključuje uporabo eteričnih olj, katerih aktivne sestavine pri ženskah v prehodnem obdobju vplivajo na vzpostavljanje hormonskega ravnotežja. Za ravnovesje hormonov se priporoča uporaba žajblja, Ammi visnage v obliki losjona ali olja, ki se ga na kožo nanaša dva do trikrat na dan. Pri valungah se priporoča vdihovanje poprove mete in bazilike. Olje vrtnice aktivira ženskost. Bergamotka poživlja, krepi samozaupanje in zmanjšuje razdražljivost, utrujenost in nihanje razpoloženja. Komarček stabilizira in uravnava hormonsko ravnovesje. Sivka sprošča in pomaga pri strahovih. Cipresa pomaga pri splošni utrujenosti in izčrpanosti pa tudi pri navalih vročine.

Ajurveda

Ajurveda je stara indijska znanost o življenju, ki je v uporabi že dobrih 4.000 let. Ključ do popolnega zdravja v ajurvedi je v ravnovesju, ki je temelj pristopa in določanja osnovnega tipa kateremu pripada določena oseba (doša). Doša pomeni določena načela, ki veljajo za telo in duha, predvsem je poudarek na določenih metaboličnih načelih, ki upravljajo s procesi znotraj našega telesa in duha. Obstaja tri vrste doše: vata (veter), pita (ogenj) in kapha (voda), ter sedem različnih telesnih tipov. Z oceno doše se predpiše vrsta prehrane, kot tudi oblika aktivnosti, ki določeni osebi najbolj ustreza. Ajurvedini rastlinski pripravki, ki se uporabljajo za zdravljenje menopavzalnih tegob, so zasnovani na fitoestrogenih in fitoprogesteronih.

Refleksologija

Je alternativna znanost, ki temelji na načelu stopalnih refleksnih področji, ki odgovarjajo vsakemu delu telesa. Z masiranjem določenih točk na stopalih, vplivamo na delovanje oddaljenih organov in žlez. Tehnike masiranja vključujejo drsenje s palcem, kazalcem ali obračanjem prsta. Masiranje stopal z souporabo določenih mazil ogreje stopala in pospeši občutek sproščenosti. Točke, ki so povezane z reprodukcijskimi organi se nahajajo na predelu gležnja in pete. Točka za maternico se nahaja na pol poti med gležnjem in peto. Refleksne točke za jajčnike se nahajajo na zunanji strani gležnjev. Čeprav je v tem primeru masaža refleksnih točk reproduktivnih organov v središču pozornosti, je potrebno masirati tudi druga področja, saj je organizem med seboj povezan. Še posebej se priporoča masirati refleksno področje za ščitnico, nadledvično žlezo in hipofizo. Refleksne točke za ščitnico se nahajajo v osnovi nožnih prstov, za nadledvično žlezo in hipofizo pa na zgornji strani nožnega palca.

Tradicionalna kitajska medicina

V tradicionalni kitajski medicini razlagajo simptome mene kot šibkost ledvic, nezadostno kri, ter neravnovesje jeter in ledvic. Zdravila vsebujejo angeliko, ženšen, korenino kitajskega naprstca, navadno petoniko in korenino navadnega vodnega popnjaka.

Akupunktura

Uravnava hormonski sistem in blaži bolečine. Pri zdravljenju menopavzalnih težav je posebej primerna ušesna akupunktura, ker so v uhlju in ušesni školjki hormonske in vegetativne točke.

Akupresura

Določenih točk na nogi spravi telo v ravnovesje.

Zeliščarstvo

Je zelo primerna izbira za odpravljanje težav v meni. Med najbolj zanimivimi znanimi sredstvi, poleg soje in rdeče detelje, je izvleček iz korenike svetilke (cimicifuga racemosa). Navadna konopljika lahko ublaži nereden ciklus v obdobju premenopavze. Pri motnjah spanja pomaga baldrijan, pri živčnemu nemiru in napetosti melisa, pri depresivnem razpoloženju pa šentjanževka.

Poseben čaj proti težavam v meni:

25 g cvetov arnik

50 g baldrijanove korenine

25 g islandskega lišaja

25 g melise

25 g rmana

25 g žajblja

Eno čajno žličko mešanice poparite s tričetrt litra vode in pustite stati tri minute; čez dan popijte eno do dve skodelici brez sladila, vendar ne hkrati z jedjo.

Dietetika

Še enkrat: izogibajte se sladkarijam, soli, alkoholu in kofeinu. Ribe, laneno olje, sončnično seme in olje, pa tudi bučno seme vsebujejo veliko esencialnih maščobnih kislin, ki izravnajo hormonsko ravnovesje, znižujejo krvni tlak in zmanjšujejo zastajanje vode. Kalcij, vitamin D, magnezij in fosfor delujejo proti razgradnji kostne mase; vitamin B6 pospešuje odvajanje vode in pomaga pri tvorbi prostaglandinov, vitamin E pa zmanjšuje suhost vagine, navale vročine, nenadno znojenje, vrtoglavico in utrujenost.

Manualno zdravljenje

Redne masaže z blagimi, božajočimi gibi lahko ublažijo težave, sprostijo otrdelost mišic in okrepijo samospoštovanje. Stimulacija medeničnih točk pri refleksni masaži stopal blaži simptome, značilne za menopavzo in zmanjša napetost.

Psihoterapija

Pogovorna terapija – pri težjih duševnih problemih pa tudi psihoanaliza – lahko pomaga pri odpravljanju negativnih občutkov zaradi menopavze (staranje, izguba plodnosti, sindrom praznega gnezda) in iskanju nove, pozitivne samopodobe.

Meditacija

Meditacija in kontemplacija vam pomagata najti samo sebe; napetosti pa se lahko lotite z avtogenim treningom.

Zdravljenje z barvami

Modra barva pomirja, blaži navale vročine, napetost, stres in glavobol. Nosite modro spalno srajco, moder kopalni plašč, naj ponoči sveti modra luč.

Literatura:

1. Gass MLS, TAylor MB. Alternatives for women through menopause. Am J Obstet Gynecol 2001
2. Han KK, Soares JM et al. Benefits of soy isoflavone therapeutic regimen on menopausal symptoms. Obstet Gynecol 2002
3. Duke J. The Green Pharmacy, St.Martin’s Press, New York, 1998

4. Chrisoph Janicke, dr. Jorg Grunwald, Alternativ heilen – Kompetenter Rat aus Wissenschaft und Praxis 2006

Ostale reference

Kategorija:   Novice, Žensko zdravje