Monday, April 22, 2024

Učinek homeopatskih pripravkov (remedij) nastopa postopno, adaptacija organizma na primeren odmerek, ter pravilnega izbora potence in vrste zdravilne učinkovine, pa se zgodi v prvih treh tednih zdravljenja.


Splošen pogled

Pogled na sestavo remedija je lahko zastrašujoč, saj nekateri surovi pripravki vsebujejo nevaren strup. Obdelava osnovne substance ali samo potenciranje povzroči redukcijo aktivne surove snovi, ter poveča njeno moč delovanja. Učinek potenciranja poveča energetsko moč remedija. Potenciran pripravek v obliki kapljic ali globul, poveča energetsko moč pripravka. Potenciran pripravek vsebuje manj snovi, ki deluje direktno na telesna tkiva, zato je kot tak netoksičen in ne povzroča stranskih učinkov. Energetska moč pripravka deluje na energetsko moč organizma, ki ga vzpodbudi, da s svojim pospešenim naravnim imunskim odzivom privede do ozdravitve. Največja prednost homeopatskih zdravil, ki se uporabljajo za lajšanje menopavzalnih tegob je, da so v primerjavi s hormonsko nadomestno terapijo povsem neškodljivi in ne povzročajo kontraindikacij. V zelo redkih primerih lahko povzročijo zgolj razdraženost trebušne sluznice.

Zdravilni pripravek

Za lajšanje tegob povezanih z menopavzo homeopati predpisujejo ekstrakte narejene na bazi rastline grozdnate svetilke oz. Cimicifuge racemose. Njena prvotna domovina je bila Severna Amerika, v Evropo pa so jo pripeljali leta 1743. Prav od tega leta naprej pa jo uporabljajo pri zdravljenju ginekoloških tegob. V današnjih dneh v ginekologiji velja za eno izmed najbolj preučevanih rastlin.

Delovanje pripravka

Delovanje cimicifuge bazira na vezavi njene aktivne snovi in estrogenskega receptorja s pogoji, ki izključujejo izločanje progesterona in LH. Prav tako ne vpliva na rast celic (npr. malignih celic dojke), niti ne vpliva na vaginalne celice, ter ne povzroča osteoporoze in bolezni kardiovaskularnega sistema. Prednost pripravkov iz cimicifuge je tudi v tem, da kljub stokrat višjim odmerkom ne vzpodbujajo rasti maternice in odebelitve maternične sluznice. Predpisan odmerek je običajno dvakrat na dan dve globuli.

Ostali homeopatski pripravki za lajšanje menopavzalnih tegob

Ostali homeopatski pripravki za lajšanje tegob povezanih z vstopom v menopavzo so:

  • Navali vročine: Lachesis, Belladona, Glonin, Amil nitrat in Mangan
  • Obilne in neredne menstrualne krvavitve: China, Sabina, Secale in Fosfor
  • Zdravljenje suhe in tanke vaginalne sluznice: Sepia, Natmur, Bryonia in Nitricum acidum

Pri težjih motnjah in stanjih pa je opravičljiva tudi klasična konvencionalna hormonska terapija. Pri blažjih in srednje težkih stanjih, pa je o smislu hormonske terapije in njenih kontraindikacij, vseeno potrebno razmisliti o naravnem in neškodljivem načinu prejemanja homeopatskih zdravil.

Literatura:

1. Gass MLS, TAylor MB. Alternatives for women through menopause. Am J Obstet Gynecol 2001; (185) 2: 47-56
2. Duke J. The Green Pharmacy, St.Martin’s Press, New York, 1998.
3. Graedon J., Graedon T. Guide to Home and Herbal Remedies, St. Martin’s Griffin, New York, 2001

4. Christoph Janicke, dr. Jorg Grunwald, Alternativ heilen, Kompetenter Rat aus Wissenschaft und Praxis

Ostale reference;

Kategorija:   Novice, Žensko zdravje
Naslednji prispevek

Rak dojke deluje proti imunskemu sistemu

6 avgusta, 2012 0