Monday, May 27, 2024

Inkonitinenca je zvesta spremljevalka menopavze

Stresna inkontinenca ali nenadna nesposobnost zadrževanja urina, je najpogostejša vrsta urinarne inkontinence pri ženskah. Na žalost je to eden izmed mnogih negativnih stranskih učinkov menopavze. V menopavzi se izločanje hormona estrogena močno zmanjša, kar povzroči atrofijo genitalnega mišičnega tkiva. Ohlapne mišice povzročijo, da se mehur sprosti in povesi. Dolgo časa je veljalo, da estrogen vpliva zgolj na zdravje maternice, jajčnikov in vagine, zdaj je jasno, da igra pomembno vlogo tudi pri zdravju sečil.


Hormonska nadomestna terapija

Pri lajšanju simptomov urinarne inkontinence se je hormonska nadomestna terapija pokazala za zelo uspešno metodo. Z estrogeni in progesteroni bogata zdravila, te simptome dokaj dobro omejijo. Ampak! Velika raziskava o zdravju žensk iz leta 2002 je namreč pokazala, da HNT močno poveča tveganje obolevanja za rakom na dojki, koronarne srčne bolezni, kapi in pljučno embolijo. Ko se odločate za hormonsko nadomestno terapijo, zdravnika opozorite, da morate biti obravnavane individualno, le na ta način bo lahko zagotovljen optimalen odmerek hormonskih nadomestkov.

Mišljenje, da bo HNT preprečila vse težave povezane z mehurjem, pa je na glavo obrnil zaključek raziskave ‘The Nurses Health Study’, ki je pokazala, da HNT dejansko poveča tveganje nastanka urinarne inkontinence v menopavzi, ne glede na peroralno ali kožno aplikacijo.

Urinarna inkontinenca v menopavzi prizadene okoli 40% žensk. Večina žensk se zadovolji s sanitarnimi plenicami, vendar obstajajo boljši načini. Medenične vaje za krepitev mišic medeničnega dna, fizioterapija, kolagenske injekcije okoli sečnice, implikacija posebnih napravic, ter manjši ali večji kirurški posegi.

Pred samo odločitvijo se prepričajte, da vzrok za težavo ne izvira iz npr. vnetja mehurja, stranskih učinkov zdravil, sečnih anomalij, nevroloških motenj ali načina prehranjevanja.

Keglove vaje

Keglove vaje niso učinkovite samo v porodnem in poporodnem obdobju, ampak lahko rečemo, da so dobrobiti vseživljenjske. Če laično opišem mišice medeničnega dna, te delujejo kot mreža za podporo organov v medenici, vključno z mehurjem. Keglove vaje zajemajo tudi mišice vagine, anusa in sečnice. Ko se vsebnost estrogena v ženskem organizmu zmanjša, pride do popuščanja mišic medeničnega dna. Keglove vaje bodo poskrbele, da bo mišična atrofija čim bolj neopazna.

Postopek izvajanja Keglovih vaj lahko najdete na našem portalu, ali pa si oglejte spodnji video:

 

Kategorija:   Novice, Žensko zdravje
Naslednji prispevek

Okrevanje po porodu: Prehrana

3 marca, 2014 0