Thursday, February 22, 2024

Izpadanje las je naraven fenomen

Mogoče se sprašujete, zakaj lasje izpadajo ravno vam, po drugi strani pa se ubadate z rastjo estetsko nadležnih dlačic. Tolažba je slaba pa vendar, izpadanje las in rast predvsem obraznih dlačic, sta popolnoma naravna spremljevalca menopavze.


Raziskave kažejo, da izpadanje ali androgena alopecija in rast dlačic oz. hirzutizem, po petdesetem letu prizadene okoli 50% žensk. Omenjena simptoma se sicer lahko pojavita tudi po puberteti, vendar pogosteje spremljata simptome menopavze.

Napeta koža in bujni lasje še vedno spadajo med osnovne ženske lepotne ideale, zato se večina žensk z izpadanjem las, kljub letom, ne more sprijazniti. Okrnjen pogled na lastno samopodobo pa lahko omaja psihično stabilnost, ter povzroči stres ali vodi v depresijo.

Kako omilimo izpadanje las

Številne raziskave so potrdile, da je izpadanje las povezano z nižjo vsebnostjo ženskega spolnega hormona estrogena. Nižja vsebnost estrogenov, ki je naravni inhibitor moških spolnih hormonov, pa vpliva na dvig androgenih hormonov, ki jih v ženskem telesu izloča nadledvična žleza. Posledično se žensko telo sooča z višjimi vrednostmi moških spolnih hormonov, ki povzročajo rast obraznih dlak in izpadanjem las.

Izpadanje las nekoliko omili hormonska nadomestna terapija.

Vzroki za izpadanje las pa niso vedno povezani z vstopom v menopavzo. Izpadanje lahko povzročijo bolezni, stres, diabetes, revmatoidni artritis, težave s ščitnico in geni.

Kategorija:   Novice, Žensko zdravje
Naslednji prispevek

Družinsko nasilje in otroci

14 decembra, 2012 0