Wednesday, April 17, 2024

Obsedenost današnje družbe z mladostjo in zapeljivim videzom, lahko pri mnogih ženskah v menopavzi povzroči nekaj tesnobe in neprijetnosti, še posebej ko se ozrejo nazaj v svoje življenje. Kljub mogoče številnim neizživetim sanjam, pa je to obdobje ravno pravi trenutek, da te sanje izživite. Pozabite na stereotipe, ki jih s pomočjo močnih farmacevtskih lobijev posiljujejo mediji, ignorirajte opazke prijateljev in celo družine. Obrnite nov nepopisan list v vašem življenju, zavihajte rokave, pozabite na zastarel pogled na dogajanje okoli vas, razblinite mite, ki o besedi menopavza velja za dobršen del prebivalstva.


Dejstvo je, da so številne raziskave pokazale, da ženske v različni predelih sveta menopavzo doživljajo drugače. Tudi same raziskave, ki so bile osredotočene zgolj na isto ciljno publiko, so dokazale, da se ženske povsem drugače sprijaznijo z vstopom v menopavzo. Nekatere so mnenja, da je menopavza bolezensko stanje, ki ga je potrebno zdraviti, spet druge jo doživljajo kot normalen biološki prehod v tretje življenjsko obdobje. Zanimiva je tudi raziskava, ki je pokazala, da si ženske nadvse želijo informacije o menopavzi, vendar jih raje črpajo iz bolj rumenih, kot resnih medijev ali zdravstvenih storitev.

Vsaka ženska se sama odloči, kako bo doživljala obdobje menopavze. Seveda, so tu faktorji, ki močno načnejo predvsem čustveno in psihično zdravje, kar pa posledično pušča negativne posledice tudi na fizičnem zdravju. Vse spremembe pa kljub vsemu ne gre pripisovati menopavzi, ampak je kar nekaj njih povezanih s staranjem organizma.

Menopavza pa je vsekakor odlična priložnost za nov začetek. Ste do sedaj, v fizičnem smislu, zanemarjali svoje telo? Ne izgubljajte časa, pričnite obiskovati fitnes, posvetite se sprehodom v naravo, obiščite plesne tečaje… Vsaka fizična aktivnost bo okrepila vaše telo, telo v dobri kondiciji pa se bolje upiralo tegobam in težavam, ki jih s seboj prinašata menopavza in staranje. Naj se vam ne bo nerodno, kljub zrelim letom, vpisati v glasbeno šolo ali v šolo za učenje tujega jezika. Nevronska aktivnost, kot posledica učenja, bo zagotovila boljši spomin in počasnejše propadanje možganov kot posledico staranja. Vse ste doktorice vašega telesa, svoje telo same najbolje poznate in prav zato se boste same najlažje odločile, kaj vaše telo in um potrebujeta in kaj je zanju najboljše.

Kategorija:   Novice, Žensko zdravje
Naslednji prispevek

Sestavina iz piva učinkovita proti virusom

10 decembra, 2012 0