Wednesday, April 17, 2024

Sindrom pekočih ust

Sindrom pekočih ust ali stomatopiroza (stomatodina in oralna disestezija) se pojavi v post menopavznem obdobju. Najpogosteje prizadene jezik, redkeje dlesni in ustno votlino. Pekoč občutek se razlikuje od pekočine izzvane z uživanjem določene hrane. Sindrom še ni v popolnosti raziskan, dejstvo pa je, da ga sprožijo številni med seboj različni dejavniki.


Vzrok

Seznam dejavnikov, ki povzročajo sindrom pekočih ust je dolg in širok. Ravnovesje oralne flore lahko poruši jemanje antibiotikov, kandida, neprimerne proteze in materiali iz katerih so izdelane, ter posledično pojav alergijske reakcije. Sindrom pekočih ust pa lahko sprožijo zobne kreme, razpršila in ostali pripravki, ki izsušijo sluznico ustne votline. Podobno je z aditivi, ki se dodajajo v živila – sorbinska kislina, benzoinska kislina, propilen glikol, ki se uporablja za zadrževanje vlage v kozmetičnih pripravkih, zdravilih, hrani, žvečilnih gumijih in celo v cimetu.

Simptomi

Sindrom pekočih ust lahko prizadene celotno sluznico ali pa zgolj jezik. Jutro ponavadi spremljajo blažji simptomi, čez dan pa so lahko simptomi tako hudi, da jih lahko primerjate z goltanjem ognja. Simptomi so lahko podobni, vendar ne enaki žeji in lakoti. Redki padejo v depresijo, nekatere ženske se celo izogibajo ljudi.

Zdravljenje

Postavljanje diagnoze je enostavno, nekoliko težje je samo zdravljenje. Včasih simptomi izginejo sami, vendar se čez nekaj časa ponovno pojavijo. V prvi meri preventivnih ukrepov je potrebno ohraniti vlažno ustno sluznico. Pitje navadne vode, žvečenje žvečilke (ki ne vsebuje aditivov), kože iz prekajenje slanine bodo pomagali pri ohranjanju vlažne ustne votline. Včasih pomagajo tudi antidepresivi in zdravila proti tesnobi, vendar ne smete biti presenečeni, če se bodo v tem primeru simptomi še poslabšali.

Sindrom pekočih ust pa ni samo ženska domena, pogosto prizadene tudi moške. Sindrom in težave povezane z njim poznamo že stoletja, vendar se mu komaj v zadnjih letih posveča nekoliko več pozornosti. Dolgo je veljalo, da je sindrom pekočih ust zgolj spremljevalni simptom histerije ali čustvenega stresa. Torej, tu najdemo odgovor, zakaj sindrom pekočih ust včasih zdravimo tudi z antidepresivi. Preverite!

Kategorija:   Novice, Žensko zdravje
Naslednji prispevek

Biološka alkemija bakterij

21 januarja, 2013 0