Thursday, February 22, 2024

Za prirast telesne teže sta še vedno najbolj zaslužna starost in način življenja. Presnova se z leti upočasni. Mišična masa se zmanjšuje, maščoba pa se skozi vsa starostna obdobja počasi a zanesljivo kopiči.                  


Ženske, pri 50-tih 60-tih in več, postanejo fizično manj aktivne. Manj aktivnosti pomeni atrofijo mišic in nižjo porabo kalorij, ki pa svoj delež poiščejo v maščobnem tkivu.

Ali menopavza vpliva na telesne obline?

Čeprav menopavze ne smemo neposredno povezati s povečanjem telesne teže, pa lahko v tem obdobju nastanejo spremembe v celični sestavi telesa in distribuciji maščob. Številne raziskave so potrdile, da se perimenopavza, ne glede na starost, povezuje s povečanimi maščobnimi oblogami na trebuhu, kot tudi z zmanjšanjem dejanske mišične mase. To pa pri številnih ženskah pomeni transformacijo iz hruškaste oblike telesa (široki boki in bedra, ozek pas) v obliko jabolka (širok pas in trebuh, z več maščobnimi oblogami nad pasom).

Glede na številne podatke lahko z dejstvom trdimo, da sta staranje in menopavza tesno povezana s povečanjem telesne teže. Večina žensk v Sloveniji, ki so stopila v srednja leta, se soočajo s povišano telesno težo. Vsak presežek telesne teže pa povečuje tveganje obolevanja za številnimi boleznimi: kardiovaskularne bolezni (neposredna povezava z odvečnimi maščobami na trebuhu), diabetes tipa 2, visok krvni tlak, osteoartritis in nekatere oblike karcinoma (tudi dojk in debelega črevesa).

Prekomerna telesna teža vpliva tudi na splošno žensko počutje, pogosto vpliva na manjši libido, samopodobo, zapiranje vase…

Kategorija:   Novice, Žensko zdravje
Naslednji prispevek

Video: Najbolj smešni otroci

5 oktobra, 2012 0