Sunday, April 21, 2024

Na mišično popuščanje vplivajo številni dejavniki, ki se zgodijo že mnogo let pred tem: vaginalni porod, zaprtje, kronični kašelj, debelost in težko fizično delo.


Blago popuščanje mišic pogosto ne povzroča nobenih simptomov in naj nebi vplivalo na spolne odnose. Kljub temu pa se lahko pojavijo za menopavzo značilni simptomi:

  • Bolečine v nožnici, spodnjem delu trebuha in dimljah
  • Pritiskanje na vagino, ki daje občutek vaginalnega prolapsa (izpadla vagine)
  • Ob kašljanju, kihanju in dvigovanju težkih bremen se pojavi inkontinenca
  • Pogosta okužba sečil
  • Prebavne težave

Prsi

Izgubljajo maščobno in mišično tkivo, postanejo manj čvrste in povešene.

Koža

Koža postane z leti bolj suha in zgubana. Pojav gub, ter izguba elastičnosti in čvrstosti kože je posledica pomanjkanje beljakovine kalogena. Učinki staranja kože so še bolj izraziti pri kadilkah in ženskah, ki so se pretirano izpostavljale sončnim žarkom ali solarijem. Hormoni igrajo pomembno vlogo tudi ob ohranjanje zdravja kože. Pomanjkanje estrogena v menopavzi privede k zmanjšanju vsebnosti kalogena. Pomanjkanje kalogena v menopavzi stanjša kožo bolj kot kdajkoli v kasnejših letih. Tveganje povezano s hormonskim zdravljenjem, se zgolj za ohranjanje mladostne in prožne kože, ne priporoča.

Akne

V menopavzi se lahko pojavijo tudi najstniške težave povezane z nastankom aken. Običajno nastanejo zaradi neravnovesja vsebnosti testosterona in estrogena. Če ste se z akni spopadale kot najstnice, obstaja velike verjetnost, da se bodo akne pojavile tudi v menopavzi. Akne se pojavijo predvsem na spodnjem delu čeljusti in vratu.

Lasje

Nesorazmerje med moškimi in ženskimi spolnimi hormoni privede do pretirane rasti dlak (hirzutizem) na delih telesa, kjer so mešički še posebej občutljivi na delovanje androgenih hormonov (brada, lica in del med zgornjo ustnico in nosom). Številne ženske v srednjih letih poročajo o rasti močnih, temnih dlak na njihovi bradi, ter o rasti puhastih dlak po obrazu. Testosteron pa vpliva tudi na ravno nasprotno stanje. Na obrazu se sicer pojavi več motečih in neprijetnih dlačic, vendar po drugi strani močno vpliva na izpadanje las. Približno 50% žensk izpadanje las prizadene že pred vstopom v menopavzo, menopavza pa simptome samo še poslabša. Za izpadanje las pa so nekoliko manj dovzetne ženske, ki so jim zaradi različnih vzrokov izvedli ooforektomijo (kirurška odstranitev jajčnikov). Izpadanje las pa je ne glede na menopavzo povezano tudi s staranjem in genetskimi dejavniki.

Nekatere ženske, ki so bile vključene v hormonsko zdravljenje izpadanja las, poročajo o še močnejšem izpadanju, spet drugim pa se je izpadanje las ustavilo.

Kategorija:   Novice, Žensko zdravje
Naslednji prispevek

V moški družbi se raje ugriznite v jezik ob…

19 septembra, 2012 0