Thursday, May 30, 2024

Sladkorna bolezen in menstruacija

 


Za vsebnost glukoze v krvi so podobno kot za menstruacijski cikel odgovorni določeni hormoni. Nepravilna interakcija, oz. samo hormonsko neravnovesje, pa lahko privede do nepravilne presnove sladkorja v krvi. Za obe obliki sladkorne bolezni (diabetes tip 1 in diabetes tip 2) je značilno nihanje vsebnosti glukoze v krvi, ki pa v povezavi z menstruacijo skrbijo še toliko bolj.

 

S porastom sladkorja v krvi se ženske najpogosteje srečajo kmalu po ovulaciji, se pravi nekje teden dni pred nastopom čišče. Ob menstrualni krvavitvi pa vsebnost sladkorja v krvi ponovno upade. Nihanje je posledica povečanega izločanja estrogenov in progesteronov, ki motijo biološko dejavnost inzulina.

 

Ob menstruaciji

 

Hormonsko neravnovesje med in pred menstrualnim ciklom pa ne prizadene vseh sladkornih bolnic enako. Lajšanje simptomov sladkorne bolezni se kljub temu ne prekine, pomembno pa je, da se v tem obdobju spremlja vsebnost sladkorja v krvi in rezultate beleži v beležnico. Meritve bodo v daljšem časovnem obdobju pripomogle, da bodo le-te natančnejše, natančnejši rezultati meritev pa bodo v pomoč lažjemu nadzoru sladkorne bolezni pred in med menstruacijo.

 

Priporočljivo je, da si na začetku spremljanja pacientke z diabetesom tipa 2 vsaj nekajkrat na dan izmerijo vsebnosti sladkorja v krvi: na tešče, po zajtrku, ter tik pred začetkom menstruacije.

 

Uravnavanje glukoze v krvi med menstruacijo

 

Kot smo že zapisali, je nihanje sladkorja individualno in različno od pacientke do pacientke, zato je potrebno zdravljenje med menstruacijo prilagoditi vsaki pacientki posebej. Za uravnavane vsebnosti sladkorja v krvi in predvideno individualno terapijo se posvetujte z endokrinologom.

 

Zdravnik endokrinolog bo na podlagi meritev, pri pacientkah z diabetesom tip1, prilagodil odmerek inzulina.

 

Za pacientke z diabetesom tip 2 je pomembno, da se v tem obdobju, tudi v primeru akutne utrujenosti in izčrpanosti, ne odpovedo redni telesni aktivnosti. Redna telesna vadba pomaga pri blaženju številnih težav povezanih s predmenstrualnim sindromom.

 

Menstruacija in diabetična dieta

 

Sladkorne bolnice ste že dobro seznanjene z najpomembnejšima vseživljenjskima terapijama lajšanja simptomov diabetesa: diabetično dieto in načinom prehranjevanja. Menstrualni in predmenstrualni cikel pa lahko povečata željo po hrani, še posebej željo po vnosu ogljikovih hidratov in maščob. Želji se je pač potrebno upreti, saj omenjena živila neposredno vplivajo na vrednost glukoze v krvi.

 

Da bi zmanjšali željo po vnosu nekaterih živil se je potrebno striktno držati diabetične diete. Izogibajte se pitju alkoholnih pijač, kavi in čokoladi, uživajte hrano, ki ne vsebuje veliko maščob in ogljikovih hidratov.

Kategorija:   menstruacija, Novice
Naslednji prispevek

Dobrodošli na prenovljenem portalu www.bambino.si

3 julija, 2012 0