Saturday, June 22, 2024

Prvi ženski spolni hormoni se pričnejo izločati že pri osmih letih starosti, svoj višek in kontinuirano izločanje, pa dosežejo tri do štiri leta kasneje, ko se pojavi prva menstrualna krvavitev. Prva menstrualna krvavitev ali menarha pa vas lahko preseneti v različnem starostnem obdobju. Nekatera dekleta svojo prvo menstruacijo doživijo že pri osmih letih starosti, spet druga ne pred svojimi šestnajstimi leti. Na splošno pa velja, da se menarha pojavi nekje pri enajstih ali dvanajstih letih starosti.


Menstruacija je zadnja izmed štirih stopenj s katero označujemo zaključek pubertete in vstop v spolno zrela leta. Velikokrat se zgodi, da se stopnje ne pojavijo v istem vrstnem redu, pogosto pa se več stopenj pojavi naenkrat. Kot prvo se pojavi rast dlačic pod pazduho in okoli spolnih organov, nato sledi razvoj oprsja, čez približno dve leti do dve leti in pol, pa se pojavi prva menstrualna krvavitev.

Približno pol leta pred prvo menstruacijo se prične izločati bistra vaginalna sluz, ki svojo sled pušča na spodnjih hlačkah in higienskemu papirju. Naj vam izločanje sluzi ne povzroča pretiranih skrbi, saj je to za obdobje premenarhe povsem normalno in ob redni higieni zdravju povsem neškodljivo.

Prvo menstruacijo imenujemo tudi z že omenjeno besedo menarha ali v originalu menarche, pomen, ki ga strokovnjaki razlagajo kot: men are key ali moški imajo dostop. Menarha kaže na spolno dozorelost ženskega reproduktivnega sistema in vstop v naravno poslanstvo vsake ženske: zmožnost oploditve, nosečnosti in rojstva otroka.

Cikel

Za prve mesece vstopa v svet ženskosti pa so neredne menstrualne krvavitve nekaj povsem normalnega. Nekatera dekleta boste takoj ‘preklopile’ na redne mesečne cikle, pri drugih se bo do harmonizacije hormonov, pojavljala vsak drugi mesec in nato deficit kompenzirala v obliki dveh menstruacij v enem mesecu. Prehodno obdobje lahko traja tudi leto dni, po letu dni pa sledi obdobje rednih menstrualnih ciklov.

Prihod menstruacije pomeni spolno zrelost in zmožnost zanositve. Ob prihodu prve menstruacije se o menstruaciji, spolnosti, spolnih boleznih in kontracepciji najprej pogovorite s svojo mamo, ki vam bo zagotovo rada zaupala svoje bogate izkušnje. Naj vam ne bo nerodno. Veliko informacij o kontracepciji, menstruaciji, varni spolnosti in nosečnosti, pa lahko preberete tudi na našem portalu, ki vam je vedno na voljo in uslugo. Naj vas nosečnost ne preseneti.

Kategorija:   Najstniki, Novice
Naslednji prispevek

Škorpijon

26 julija, 2012 0