Wednesday, May 29, 2024
13 junija, 2012

Menstruacija in higienska zaščita: so vložki in tamponi varni?

By 0 1997 Views

Moja menstruacija …


… je bila še nekaj slabega, nekaj, kar je bilo treba prikrivati in česar se je bilo treba sramovati. Ko sem prvič opazila rdeče kapljice na spodnjem perilu in o tem sramežljivo povedala mami, mi je podala debele bombažne vložke in mi zabičala, da moram vse sledi skrbno zakriti, predvsem zato, da jih ne bo opazil oče. To je bila edina priložnost, ko sva se pogovarjali o menstruaciji.

Vložek v peresnici

Sčasoma sem spoznavala, kako menstruacijo še bolje prikrivati. Oglasi v revijah so nagovarjali dekleta, da so tamponi tako majhni, da nihče ne bo vedel, da imajo menstruacijo. Prebirala sem revije, ki so bile polne nasvetov o tem, kako skriti vložek v peresnico ali tampone v etui za šminko − tako ob odhodu na stranišče nihče ne bo posumil, kaj je pravi razlog. O tem se nismo pogovarjale niti najboljše prijateljice. Če je katera imela menstruacijo, je preprosto omenila, da je "njen čas" v mesecu in to je pomenilo konec razprave. Ko sem pri šestnajstih letih, prav na dan, ko sem bila oblečena v obleko, nepričakovano dobila menstruacijo, mi je bilo neskončno nerodno vprašati prijateljico, ali ima pri sebi kak tampon ali vložek.

Točna kot ura

Vedno sem se imela za dokaj srečno, saj nisem imela izrazitega PMS in bolečih menstruacij kot nekatere prijateljice. Samo malo me je zaščemelo, in sicer takrat, ko je že začelo teči. Menstruacija je bila točna kot ura in skorajda mi ni bilo treba imeti menstrualnega koledarčka. Vedno sem nekako vedela in v zgodnjih dvajsetih sva se "moja najboljša prijateljica" in jaz povsem uskladili.

Edina, ki se jezi?

Sčasoma sem se začela spraševati, kaj je na menstruaciji tako slabega. Ne boli, je le rahlo zoprno, nič hujše kot prehlad ali avto, ki noče vžgati. Zdelo se mi je nepravično, da so vložki in tamponi obdavčeni, čeprav so nujnost. Začela sem se razburjati nad oglasi, ki so sporočali, naj prikrivam menstruacijo. Spraševala sem se, ali sem edina, ki se jezi, ker vse, kar je povezano z menstruacijo, obravnava svet, ki mu vladajo moški, če pa gre vendar za vprašanje, ki se nanaša izključno na ženske!?!

Daleč od oči

Moje razočaranje je dobilo obliž v obliki manifesta Inge Muscio iz njene knjige Cunt, ki razgalja, kako družba obravnava menstruacijo. Najpomembnejše sporočilo manifesta je, da je kri slaba. Kri je umazana. Ne dotikajte se je, ne glejte je, ne vohajte je. Tamponi in vložki so odišavljeni, da bi prekrili vonj po krvi. Oglasi nam narekujejo, naj kupujemo čedalje manjše tampone, da jih bo čim lažje skriti. Menstruacije ni treba niti prav pogosto omenjati. Industrijo vodi namera, da bi menstruacijo skrili daleč od oči, proč od nas, in sicer pod krinko, da smo tako bolj čiste in da je tako bolj udobno. Težavna naloga se je sprijazniti z lastno krvjo, toda poleg udobja sta tu še vprašanji zdravja in okolja.

Zdrava sintetika? Halo!

Trg alternativnih izdelkov, ki so bolj zdravi in prijaznejši do telesa, se vse bolj širi. Na stotine let so ženske uporabljale naravne metode za obravnavanje menstruacije. Morske spužve, mah, bombaž – možnosti je bilo veliko. Zdaj živimo v družbi, kjer velja, da naj bi bilo sintetično bolj ali vsaj enako zdravo. Toda sintetično pravzaprav ni zdravo.
Sintetični vložki in tamponi so lahko škodljivi, ne samo za naše telo in zdravje, temveč tudi za okolje. Lepljivi vložki so pogosto podloženi s plastiko, ki preprečuje, da njihovo premikanje. Plastika ni porozna in ne diha, kar lahko pripelje do bakterijske okužbe. Plastični vložki tudi niso biološko razgradljivi. Povprečna ženska v življenju porabi približno 17.000 vložkov in tamponov, kar nanese precejšen kup odpadkov. Samo v Severni Ameriki vsako leto v kanalizacijskih sistemih konča več kot 20 milijard beljenih vložkov in tamponov.

Nagnjenost k okužbam

Tamponi so navadno izdelani iz kombinacije bombaža in vlaken rajona, sintetične snovi, ki jo dodajajo, ker močno poveča vpojnost. Toda rajonska vlakna po odstranitvi tampona za seboj pustijo drobce, ki izsušujejo vaginalno sluznico, zlasti proti koncu menstruacije. Ti drobci povečujejo možnost za nastanek sindroma toksičnega šoka, a tudi nagnjenost k okužbam. Vsi tamponi, celo povsem bombažni, vsebujejo sledove kemikalij. Večina vložkov in tamponov je namreč obdelana s procesom luženja, katerega stranski produkt je dioksin. Ta razvpiti strup so že povezovali z nastankom endometrioze, z rakom rodil, s poškodbami novorojenčkov in pomanjkanjem imunskega odgovora (fibromialgija), če omenimo le nekatere. Dokazano je namreč, da ne obstaja varna raven dioksina.

Kaj je sindrom toksičnega šoka?Pri tamponih je nadvse pomembno, da jih menjate vsakih nekaj ur in uporabljate tiste z ustrezno stopnjo vpojnosti. Nikoli ne vstavite tampona za ves dan ali vso noč, tudi če je vaša menstruacija šibka. Pri tem se namreč izpostavljate tveganju za nastanek resda redke, vendar zelo nevarne bolezni, imenovane sindrom toksičnega šoka.
Sindrom toksičnega šoka je posledica bakterijske okužbe, do katere lahko pride pri uporabi nekaterih super vpojnih tamponov, zlasti če jih uporabljate dlje, kot je priporočeno. Bakterije (nekateri soji stafilokoka in streptokoka) se lahko v tamponu razmnožijo, vstopijo v telo skozi notranjost vagine, nato pa v krvnem obtoku sproščajo strupene snovi, ki lahko povzročijo zelo resne bolezni in včasih celo ogrozijo življenje.
Simptomi sindroma toksičnega šoka so visoka telesna temperatura, bruhanje ali driska, hude bolečine v mišicah, huda slabost, omotičnost in izpuščaji, podobni sončnim opeklinam. Če med uporabo tamponov opazite kateregakoli od teh simptomov, tampon nemudoma odstranite in poiščite zdravniško pomoč.

Odgovor: organski vložki

Kaj nam torej sploh ostane, sploh če smo odločeni odgovornost za svoje telo prevzeti v svoje roke? Poiščemo lahko bolj zdrave izdelke, ki ne prinašajo tveganja za zdravje. Uporabljajte povsem organske vložke in tampone, ki ne vsebujejo sintetičnih vlaken, čeprav jih boste na etiketah naših vložkov iskali zaman. Več podatkov o izdelku, ki ga kupujete, poiščite na svetovnem spletu.

Brez dioksina

Vse bolj znane znamke higienskih izdelkov vsebujejo rajonska vlakna. Če že morate, izbirajte izdelke iz čistega bombaža in zlasti tiste, ki so brez dioksina. Kljub vsemu – spodbujajte spremembe in prekinite tišino. Govorite o svoji menstruaciji. Morda ne boste bolj zdrave, zagotovo pa se boste zaradi občutka, da imate večji nadzor nad svojim telesom, počutile bolje.

Skodelice, ki lovijo kriNavadne bombažne vložke je še najlažje dobiti, lahko jih izdelate celo sami. Morda vas utegne zanimati nova notranja metoda zadrževanja menstrualne krvi. Obstajajo namreč posebne skodelice, ki v notranjosti telesa menstrualno kri zgolj zbirajo, ne pa tudi vpijajo. Skodelica je namenjena večkratni uporabi, izdelana je iz naravne gume ali silikona ter pomeni majhno tveganje za sindrom toksičnega šoka. V ZDA naglo narašča število zvestih privrženk zbiralnih skodelic, predvsem med ekološko osveščenimi uporabnicami, ki tako tudi precej prihranijo. Pravi prodajni uspešnici izdelujeta družbi, ki jih tržita pod imenom The Keeper (hranilnik) in Diva. Priljubljeni so tudi higienski izdelki iz morske spužve.

Vir: www.viva.si

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Zdrava prehrana od rojstva dalje

13 junija, 2012 0