Thursday, July 18, 2024

Menstrualni ciklus

Menstruacija je krvavitev ob izluščenju sluznice maternice. Poteka v mesečnih ciklusih in izostane, če ženska zanosi. Označuje rodna leta ženske, ki se pričnejo s prvo menstruacijo (menarho) in končajo s prenehanjem menstruacije (menopavzo).
Prva menstruacija običajno nastopi okrog 12. leta, njen nastop pa je odvisen od razvoja in prehranjenosti deklice.
Menstruacijski ciklus se prične s prvim dnem menstruacije in se konča tik pred nastopom naslednje menstruacije. Traja od 21 do 40 dni in ga lahko razdelimo v tri faze: folikularno, ovulacijsko in lutealno.


Folikularna faza traja od prvega dne krvavitve do ovulacije. V tem času se razvijajo folikli, ki vsebujejo jajčeca. Dozori le en folikel, ostali propadejo. Hkrati se v času menstruacije odluči vrhnji sloj sluznice maternice. Menstruacija traja od 3 do 7 dni pri čemer ženska izgubi od 20 do 250 ml krvi.

Med ovulacijsko fazo se pretrga zreli folikel in sprosti jajčece.

Če ne pride do oploditve jajčeca, sledi ovulaciji lutealna faza, ki traja približno 14 dni in se konča tik pred naslednjo menstruacijo. Pretrgani folikel se po sprostitvi jajčeca spremeni v rumeno telesce, ki izloča hormon progesteron. Če ženska zanosi, prične rumeno telo tvoriti humani horionski gonadotropin, ki vzdržuje rumeno telo, dokler plod sam ne prične tvoriti lastnih hormonov.
Ko se v življenju ženske končata ciklična dejavnost jajčnikov in menstruacija, nastopi menopavza. Običajno nastopi okrog 50. leta starosti, lahko pa se prične že pri 40. letu.
 

Menstrualne motnje

Predmenstruacijski sindrom (PMS)
PMS je stanje z nizom znakov kot so: živčnost, razdražljivost, vznemirjenost, depresija, glavobol, otekanje tkiv in občutljivost dojk. Znaki se pojavijo 7 do 14 dni pred pričetkom menstruacije. Povezan je s hormonskimi in presnovnimi spremembami v telesu.
Hormonska kontracepcijska sredstva zmanjšajo nihanja ravni hormonov in olajšajo težave. Zmanjšan vnos soli ali uporaba blagega zdravila za odvajanje vode (diuretika) zmanjša otekanje tkiv. Pomaga lahko tudi zmanjšano uživanje sladkorja, alkohola in kofeina in dodatki k prehrani s kalcijem in magnezijem. Nesteroidna protivnetna zdravila pomagajo omiliti glavobol in bolečine zaradi krčenja maternice.
 

Dismenoreja

Dismenoreja je bolečina v trebuhu zaradi krčev maternice v času menstruacije. Pri primarni dismenoreji vzrok za krče ni znan, pri sekundarni dismenoreji pa je vzrok za krče ginekološko obolenje.

Primarna dismenoreja prizadene do 50 % žensk. Običajno nastopi v mladosti in je lahko tako huda, da moti vsakodnevne dejavnosti. Z leti ali po porodu se lahko zmanjša. Verjetno je posledica krčenja maternice zaradi zmanjšanega dotoka krvi v sluznico maternice.
Sekundarna dismenoreja je redkejša in prizadene do 25 % žensk z dismenorejo. Najpogostejši vzroki zanjo so endometrioza (razraščanje celic maternične sluznice zunaj maternice) in miomi (nemaligne rašče v steni maternice).

Glavni znak dismenoreje je bolečina v spodnjem delu trebuha, ki je lahko v obliki krčev ali topa in stalna. Ostali znaki so še glavobol, zaprtje ali driska, slabost in bruhanje ter pogosto odvajanje vode. Včasih se iz maternice izločijo krvni strdki ali deli maternične sluznice.

Bolečino pri primarni dismenoreji učinkovito odpravijo nesteroidna protivnetna zdravila. Znake lahko omili tudi počitek, spanje in redna telesna aktivnost. Če bolečine preprečujejo vsakodnevne aktivnosti, se lahko prepreči ovulacijo z uporabo kontacepcijskih sredstev z nizkimi odmerki hormonov. Zdravljenje sekundarne dismenoreje je odvisno od vzrokov.
 

Amenoreja

Amenoreja je izostanek menstruacije. Če menstruacija ni nikoli nastopila, gre za primarno amenorejo. Če je menstruacija izostala, gre za sekundarno amenorejo. Izostanek menstruacije je normalen le pred puberteto, med nosečnostjo in dojenjem in po menopavzi.
Amenoreja je lahko posledica nepravilnosti v delovanju možganov, hipofize, ščitnice, nadledvičnih žlez, jajčnikov ali drugih delov spolnih organov. Pri deklicah, ki pri 13. letih ne kažejo znakov pubertete, ki pri 16. letih nimajo menstruacije ali menstruacija ne nastopi 5 let po pričetku pubertete, so potrebne preiskave, da se izključi morebitno bolezen.

Znaki amenoreje so odvisni od vzroka. Če ne pride do nastopa pubertete, so odsotni njeni značilni znaki, kot so razvoj prsi, poraščenost in spremembe v obliki telesa. Ob previsoki ravni ščitničnih hormonov se pojavi hiter utrip srca, tesnoba in topla, vlažna koža. Pri Cushingovem sindromu se pojavi okrogel (lunast) obraz in debel trebuh. Pri sindromu policističnih jajčnikov se lahko pojavi poraščenost po obrazu.

Zdravnik postavi diagnozo na osnovi znakov bolezni in starosti ženske. S preiskavo krvi lahko določi ravni številnih hormonov ščitnice, hipofize, jajčnikov in nadledvičnih žlez. Z rentgenskim slikanjem, računalniško tomografijo in ultrazvočno preiskavo lahko odkrije tumor hipofize, jajčnikov ali nadledvičnih žlez.
Zdravljenje je vzročno, vendar obstajajo tudi vzroki (Turnerjev sindrom in druge dedne bolezni), ki se jih ne da odpraviti.
 

Nenormalne krvavitve iz maternice

Krvavitev iz maternice je lahko premočna, prešibka, prepogosta ali neredna. Pri približno 25 % žensk je vzrok v organski okvari spolnih organov, pri približno 75 % pa v motnjah hormonskega ravnovesja. Vsaka nenormalna krvavitev je razlog za obisk zdravnika specialista ginekologa!

Vzroki organske okvare so lahko poškodbe zunanjega spolovila ali nožnice, vnetja nožnice, okužbe maternice, bolezni, ki povzročijo motnje v strjevanju krvi (levkemije), rak in nerakavi tumorji (miomi in ciste). Pomemben dejavnik pri ugotavljanju vzroka za krvavitev je starost ženske. Krvavitev v otroštvu je lahko posledica prezgodnje pubertete ali prehitre rasti žleznega tkiva v nožnici. V rodni dobi običajno povzročijo nenormalne krvavitve hormonska kontracepcijska sredstva, maternični vložki, zapleti v nosečnosti ali zunajmaternična nosečnost. Po menopavzi je najresnejši vzrok krvavitve rak na maternični sluznici, materničnem vratu ali nožnici.
Zdravnik se glede na znake bolezni odloči za nadaljne postopke, ki so potrebni za postavitev natančne diagnoze. Ob sumu na rakavo obolenje je potrebno odvzeti vzorec tkiva za natančnejšo preiskavo. Različne izrastke, miome ali rakavo tkivo se običajno kirurško odstrani.

Nenormalna krvavitev zaradi hormonskih sprememb se imenuje tudi disfunkcijska krvavitev iz maternice. Običajno se pojavi ob pričetku in koncu rodne dobe in je posledica trajno zvišanih ravni hormona estrogena, kar povzroči zadebelitev sluznice maternice. Sluznica se nepopolno in neenakomerno odlušči, kar povzroči krvavitev. Diagnozo disfunkcijske krvavitve se lahko postavi šele, ko se izključi vse druge (organske) možne vzroke.

Zdravljenje je odvisno od starosti ženske, stanja sluznice maternice in načrtov ženske glede nadaljnih nosečnosti. Če je maternična sluznica zadebeljena, a vsebuje normalne celice, se lahko ženski predpiše hormonska kontracepcijska sredstva z visokimi odmerki hormonov. Če zdravljenje s hormoni ni uspešno je običajno potrebna dilatacija in kiretaža (postrganje sluznice maternice). Če sluznica vsebuje spremenjene celice in je ženska starejša od 35 let ter ne želi zanositi, se maternico pogosto kirurško odstrani.

 

Kategorija:   menstruacija
Naslednji prispevek

Oligomenoreja – dolg menstrualni cikel

13 junija, 2012 0